Sfântul Antonie cel Mare

Astăzi 17 ianuarie a fost sărbătorit unul din cei mai mari sfinți ai Bisericii creștine: sfântul Antonie cel Mare, unul dintre cei mai mari și mai vestiți călugări din primele veacuri.  Sfântul Antonie cel Mare s-a născut în satul Koma (actual Quem el Arus) din Egipt, anul 251 când, creștinismul încă nu era eliberat cu totul, ci se afla sub persecuția marilor prigonitori Dioclețian și Maximilian. A murit la 105 ani, pe 17 ianuarie 356.

Viața lui, cuprinsă în 94 de capitole, a fost scrisă de Sfîntul Atanasie cel Mare, care l-a cunoscut îndeaproape. Sfântul Atanasie cel Mare, care a fost de față la sinodul I ecumenic, la Niceea, și a fost în delegația care a redactat Crezul, a fost mai apoi patriarh al Alexandriei și din când în când, se retrăgea în pustie și lua putere de la Sfântul Antonie cel Mare, mai ales când era foarte prigonit de arieni. Era atât de apropiat de sfântul Antonie, încât îi turna apa când acesta se spăla pe mâini; era ucenicul și prietenul lui…..

Frați creștini, în fericita și lunga sa viață, plină de trudă aspră și de mare sfințenie, sfântul Antonie a scris puțin, dar a învățat mult, nu numai cu cuvântul, cât mai ales cu exemplul propriei sale vieți. Ca scrieri rămase de la el avem: ”Învățăturile despre buna purtare a oamenilor, în 170 de capete”, care se găsesc în primul volum din Filocalie; șapte ”Scrisori duhovnicești”, păstrate în colecția Migne; 40 de cuvinte și învățături incluse în Pateric.

Învățăturile lui sunt practice, scurte și cu miez, izvorâte din contactul lui direct cu realitatea vieții duhovnicești. Ele sunt o călăuză plină de lumină și pentru noi toți, cei de astăzi, călăuză și îndemn spre împărația cerurilor. Cu îngăduința dumneavoastră, vreau să vă citesc câteva cuvinte din învățăturile sale, ca să vă trezesc dorul de a le căuta și de a le citi singuri, în casă și în singurătatea inimii dumneavoastră. Iata:

„Va veni vremea ca oamenii să înnebunească și când vor vedea pe cineva că nu înnebunește, se vor scula asupra lui, zicându-i că el este nebun; pentru că nu este asemenea lor”.

 „Fă bine celui ce-ți face rău, și-ți vei face prieten pe Dumnezeu. Nu grăi de rău pe vrăjmașul tău către nimeni, ci deprinde-te cu răbdarea, cu blândețea și cu smerenia”.

„Iată semnele după care se cunoaște un suflet îmbună­tațit: privirea, mersul, glasul, râsul, ocupațiile și întâlnirile cu oamenii. Toate acestea se îndreptează spre tot mai multă cuviință. Căci mintea cea iubitoare de Dumnezeu se face străjer treaz și oprește intrarea patimilor și a rușinoaselor aduceri aminte”.

(fragmente din Predica Părintelui Sofian Boghiu)

http://www.razbointrucuvant.ro/2012/01/17/sfantul-antonie-cel-mare-predica-parintelui-sofian-boghiu/#more-40286

Viața Sf. Antonie cel Mare:

http://paginiortodoxe.tripod.com/vsian/01-17-cv_antonie_cel_mare.html

Reclame

Comentarii închise la Sfântul Antonie cel Mare

Din categoria Motive pentru condei

Comentariile nu sunt permise.