Poet al Unirii și fruntaș al revoluției de la 1848

Această prezentare necesită JavaScript.

 

Vasile Alecsandri a fost un poet, dramaturg, folclorist, om politic, ministru, diplomat, membru fondator al Academiei Române, creator al teatrului românesc și al literaturii dramatice în România, personalitate marcantă a Moldovei și apoi a României de-a lungul întregului secol al XIX-lea.

În evoluția artistică a operelor lui Vasile Alesandri se remarcă trei etape în consonanță cu transformările sale interioare, cît și cele din societatea românească din vremea sa: Buchetiera de la Florenţa, Doine, Lăcrămioare, ș.a. sunt poezii care reflectă un romantism liric, entuziast, apoi perioada de maturizare care se reflectă și în opera sa prin pasteluri, legende unde ne întâlnim cu elemente picturale, de peisaj, idilice cu elemente descriptive ce redau cadrul unei vieți patriarhale, și a treia etapă în care își păstrează viziunea romantică, dar își folosește spiritul critic la adresa moravurilor din acea vreme prin crearea operelor de teatru atît de gustate de-a lungul anilor și astăzi. Această a treia etapă îl apropie de clasicism.

Vasile Alecsandri nu a fost numai poet, dramaturg, folclorist ci și un om politic de anvergură al vremii sale, deoarece s-a împlicat în evenimentele împortante vremii sale. A sprijinit Revoluţia de la 1848, fiind unul dintre liderii principali ai acesteia şi a încurajat Unirea Principatelor.

Stelele

De la mine pân’ la tine
Numai stele şi lumine!

Dar ce sunt acele stele?
Sunt chiar lacrimile mele

Ce din ochii-mi au zburat
Şi pe cer s-au aninat

Cum se-anină despre zori
Roua limpede pe flori!…

Vărsat-am multe din ele
Pentru soarta tării mele!

Multe pentru cei ce sunt
Pribegiţi de pe pământ!

Multe lacrimi de jelire…
Iar de dulce fericire

Ah! Vărsat-am numai două,
Şi-s luceferi amândouă!
Sevilia, 1853 Vasile Alecsandri

Despre viața și activitatea sa literară pe:

http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Vasile_Alecsandri

http://ro.wikipedia.org/wiki/Vasile_Alecsandri

http://ziarullumina.ro/biografii-luminoase/vasile-alecsandri-un-poet-al-unirii

Poezii:

http://ro.wikisource.org/wiki/Autor:Vasile_Alecsandri

Reclame

10 comentarii

Din categoria Motive pentru condei

10 răspunsuri la „Poet al Unirii și fruntaș al revoluției de la 1848

 1. Foarte frumos articol. Vasile Alecsandri este poetul meu preferat.

 2. Mulțumesc pentru apreciere. Văd că și Google îl apreciază alături de alți români iubiți și prețuiți:
  http://tudorvisanmiu.wordpress.com/2014/07/21/vasile-alecsandri-193-de-ani-de-la-nastere-a-saptea-personalitate-romaneasca-omagiata-de-google/
  Toate cele bune și o săptămână rodnică cu bucurii !

 3. ehehe, Geta…”o tempora, o mores!” – am fost acolo cu ani în urma… ❤
  valori eterne ale culturii române si universale… multumesc pentru postu' dedicat acestui MARE OM!

 4. Mulțumesc, Melanie ! Adevărat ai spus ”valori eterne ale culturii române și universale” și are poezii atât de frumoase … și nu mai vorbesc de teatru … cu Chirița … și… Fântâna Blanduziei, și ar mai putea fi multe de spus. O săptămână rodnică cu bucurii, îți doresc Melanie !

 5. Foarte frumos omagiu ai adus lui Vasile Alecsandri. Felicitări pentru articol, Georgeta.
  O seară minunată îţi doresc şi numai bucurii! 🙂

  • Mulțumesc mult Ștefania pentru apreciere și gândul tău cel bun. Vasile Alecsandri are un stil poetic care îmi place foarte mult, la fel și umorul din piesele lui de teatru (cu Chirița) care sunt o delectare. Toate cele bune și o săptămână cu bucurii !

 6. Ei, tare drag mi-e Părintele lui Guliță și mie!
  Pentru generația pașoptistă niciun cuvânt de laudă nu e de prisos. Oamenilor Mari precum Vasile Alecsandri le datorăm până la urmă apariția culturii române moderne. 🙂

 7. Opera mărețului Vasile Alecsandri m-a atras și pe mine, de pe băncile gimnaziului. Mă bucură că mulți români nu l-au uitat și-l apreciază în continuare. Mulțumesc pentru popasul de aducere aminte! 🙂

 8. E bine când sunt aduși în atenția noastră asemenea oameni, pentru a nu ne uita trecutul.

 9. Într-adevăr nu cred că este cineva care citind despre viața și din opera lui Vasile Alecsandri să nu-l îndrăgească sau să nu-l aprecieze. Vă mulțumesc mult pentru apreciere, pentru gândul vostru cel bun și vă doresc din suflet toate cele bune !