Acasă » Motive pentru condei » Din cugetările lui Constantin Noica

Din cugetările lui Constantin Noica

Această prezentare necesită JavaScript.

„Înţelepciunea? Este o stare sau un demers, în speţă unul de armonie, echilibru, măsură. Se poate vorbi de esenţa, firea ei, dar nu de adevărul ei.”
”Dintre toate roadele pamântului, omul e singurul care nu se coace niciodată. Nu există maturitate; doar tinereţe. Pentru societate e un dezastru: de aici conflicte, catastrofe şi inadecvări de tot soiul: ideologii şi ştiinţe perfecte pentru oamenii necopţi. Pentru ins e o binecuvântare: ramâne ingenuu toată viaţa.”
„Oamenii îţi cer să-i confirmi, nu să-i trimiţi mai departe.”
„ Când un tânăr creşte frumos, iese parcă din strâmbătate o întreagă lume.”
„ Sunt oameni care citesc o singură carte (experienţa vieţii) şi oameni care citesc mai multe – asta e tot.”
„ Autoritate are cel care te sporeşte, te adevereşte, ca mama pe copil, profesorul pe elev, sufletul – corpul.”
„ Orice om la sfârşitul vieţii trebuie să scrie Autobiografia unei idei. Ce e mai adânc în noi decât noi înşine este gândul. Ce gând te-a purtat? Ce gând ai slujit?”
„ Primul lucru pe care trebuie să-l spui unui tânăr angajat în cultura umanistă este că abia pe la 40 de ani începe să-şi dea măsura. Pe urmă vei spune celui trecut de 40 de ani că abia la 60 de ani ar putea începe deceniul de aur al creatorului în acest plan. Iar celui de 60 trebuie să-i spui (dacă a reuşit ori nu, şi cine reuşeşte cu adevărat?) că e bine să se gândească, atunci când scrie, la cititorul care nu s-a născut încă…”
„Trei lucruri ne pot lăsa indiferenţi: politica, istoria şi timpul. Tot ce e bun, tot ce e cultură iese din timp.”
„Până la proba contrarie, orice om are o sămânţă de geniu. Toată problema e să fie amabil cu societatea şi să se supună la încercare, să aibă o formă de pietate, să vadă dacă nu cumva are să ne spună o noutate.”
„Numai Mântuitorul a ştiut că destinul nostru era de a fi singuri — şi de aceea mântuirea lui vine prin conştiinţă, şi nu prin turmă.”
„Fiecare creaţie e o mărturisire de sine, aşadar o bucurie.”
„Eşti contemporan (ai simultaneitate în timp, spun teologii) cu cel pe care îl iubeşti. Asta e tot – şi înseamnă înfrângerea umană a timpului.”
„Nu există fericire curată decât după şaizeci de ani, când nu mai vrei nimic, când nici un calcul impur (folosirea celorlalţi) nu te mai încearcă şi când totul e permis (dacă mai poţi) şi totul e din nou nevinovat, ca în ceasul prunciei.”
„Cultura creşte din excesul vieţii asupra ei înseşi, deci prelungeşte viaţa.”
„Apele nu se pot scrie decât când au îngheţat.”
„ Pentru viaţa spirituală a omului, cultura este oglinda măritoare.”
„Progresul şi prefacerea sunt valori istorice, nu logice.”
„Una din încantările mari este să ai proprietate fără posesiune.”
„Ce bucurie că viaţa n-are sens. Pot să îi dau eu unul…”
„Este suficient un surâs al vieţii pentru ca totul să recapete sens…”


Constantin Noica-singura filmare cu marele filozof român

Alexandra Noica, fiica lui C. Noica și sora părintelui Rafail Noica


11 comentarii

 1. ecoarta spune:

  Extraordinar! Mulţumesc! De ţinut minte!

 2. rogrm spune:

  Și eu am avut aceleași gânduri. Mulțumesc, cele bune !

 3. racoltapetru6 spune:

  Mărturisesc că nu le cunoșteam și mă bucur că le-ai pus în evidență!
  Îți doresc o duminică minunată! 🙂

  • rogrm spune:

   Adevărul e că nu mi le aminteam pe toate (căci sunt multe) dar, câteva puse în evidență plus videoclipurile mi-au făcut plăcere să le transmit în felul acesta și celor care vor poposi vreodată pe blog și îi va interesa subiectul. Și cine știe poate un motiv de a cerceta și afla personal mai mult.
   Mulțumesc, asemenea și toate cele bune !

 4. ane spune:

  „Fiecare creaţie e o mărturisire de sine, aşadar o bucurie.” Mesaje intelepte despre viata. Iti multumesc, Gergeta!

  • rogrm spune:

   Adevărat este ce ai sesizat și mă bucur că ai accentuat acest lucru. Cred că te-ai gândit că ele (creațiile) sunt darul lui Dumnezeu pentru noi – ca o încercare a noastră de a găsi absolutul, de a-l surprinde sau de a găsi o cale. Încercările de acest fel, care pot fi atât de diverse, aduc bucurie. Eu îți mulțumesc, toate cele bune!

 5. […] Constantin Noica […]

 6. Inţelepciunea unei treceri prin viaţă, rezumată în fraze memorabile, ce pot sta la baza clădirii ultor milioane de alte vieţi care vor dorii să îmbrăţişeze filozofia marelui Noica. Interesant, instructiv, excelent material!

  • rogrm spune:

   Mulțumesc mult pentru apreciere. Mă bucur că mi-ați împărtășit aceste gânduri atât de frumos spuse; trecerea prin viață al marelui filozof Constantin Noica a rodit în chip minunat și iată că aceste cugetări ne hrănesc și îmbogățesc pe noi toți cei care îl citim, apreciem, și cred că e bine să ne reamintim, să aflăm de personalitățile neamului nostru care au avut ceva de spus. Toate cele bune și o duminică cât mai plăcută în continuare !

   • A fost o revelaţie pentru mine această prezentare a esenţei gândirii marelui nostru filozof şi practic, eu sunt cea care trebuie să mulţumesc.
    Deasemeni mulţumesc pentru urări. Trimit aceleaşi frumoase
    gânduri .

 7. rogrm spune:

  Intr-adevăr aceste câteva cugetări prezentate sunt doar o mică parte din comoara gândirii lui Noica. Și pentru mine a fost o revelație să-i aud glasul, cuvintele care exprimă gândirea lui (din clipul de mai sus). Și de asemeni o revelație să aflu citind de relația dintre Constantin Noica și Rafail Noica, fiul său:
  http://roncea.ro/2010/10/19/parintele-rafail-noica-despre-relatia-cu-tatal-sau-filosoful-legionar-constantin-noica-tatal-meu-tre%C2%ADbuia-sa-devina-calugar-nu-filosof-nu-pot-intelege-filosofia-trebuie-sa-fii-implinit-intr/
  Toate cele bune și o săptămână rodnică cu bucurii !

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat: