Martie este o lună dragă mie

”Da, martie este o lună dragă mie. Pe 1 martie pun șnururi de mărțișoare tuturor pomilor din grădină. Accept mai degrabă sensurile arhaice ale sărbătoririi renașterii naturii și speranței. De 8 martie dau interviuri în care repet până la plictiseală (pentru mine și puținii care știu) că e ziua drepturilor femeilor, o zi în care ar trebui să evaluăm progresul/stagnarea/regresul în condiția socială, economică și politică al femeilor. Pe 10 martie mă întâlnesc cu cei dragi, căci e ziua nașterii mele. În restul timpului privesc miracolul prin care ies din pământ: căpușoarele brândușelor și frunzele lalelelor și zambilelor, miracolul prin care brazii trec de la verde întunecat la verde viu și forsiția își strigă strălucirea de galben auriu prin parcurile orașului”.
Cine este Mihaela Miroiu ?
”Femeia care a adus în România primele cursuri universitare de teorie feministă, Mihaela Miroiu, profesor la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, vorbește într-un interviu acordat AGERPRES despre drumul femeii în societatea românească, relațiile de gen, luna martie și semnificația zilei de 8.
Specialistă în Teorie Politică, Etică Politică, Teorii Politice Feministe, Ideologii actuale, Mihaela Miroiu este autorul primei lucrări românești de filosofie feministă (Gândul umbrei: abordări feministe în filosofia contemporană) și al primei lucrări de etică feministă (Convenio. Despre femei, natură și morală).
Mihaela Miroiu afirmă că luna martie este plăcută, are un oarecare farmec, însă și o mare notă de deturnare a sensurilor sale, 8 Martie fiind ziua Drepturilor femeilor. Aceasta le sfătuiește pe femei să se întrebe, din când în când, ce au făcut cu propriile lor înzestrări”.

Sursa: http://www.agerpres.ro/social/2015/03/04/interviu-de-martie-mihaela-miroiu-femeile-sa-nu-chiuleasca-de-la-bucuria-de-a-trai-dupa-sufletul-lor-12-08-51

Mihaela Miroiu

“Literatura de azi” la Librăria Bizantină cu Mihaela Miroiu

Anunțuri

12 comentarii

Din categoria Motive pentru condei

12 răspunsuri la „Martie este o lună dragă mie

 1. La multi ani Georgeta! Domnul Dumnezeu sa iti ofere numai bucurii si sa iti implineasca toate dorintele!

 2. Oare exista o legatura intre Mihaela Miroiu si Crisia Miroiu (Sydney,Australia)?

 3. ane

  „Femeie frumoasă, dai lumii-lumină,
  Din pântec ce creşte iubirea în rod, ”
  O zi fericita!

 4. ane

  ..terge te rog nu stiu ce se intampla?!

  • Mulțumesc mult pentru darul muzical, Ane, are un buchet de melodii foarte frumoase. Toate cele bune cu zile frumoase și fericite !

   • ane

    …mi-se pare ca a interveni Samantha si mi-a schimbat linkul, nu aceea era melodia, in fine. O seara agreabila.