Acasă » Motive pentru condei » 27 Martie – Ziua Basarabiei

27 Martie – Ziua Basarabiei

unirea-basarabiei1918
Sursa foto

Anul acesta celebrăm 97 ani de la unirea Basarabiei cu Ţara-Mamă moment în care s-a realizat deplina unitate naţională, prin unirea cu Vechiul Regat a Transilvaniei, Bucovinei şi Basarabiei, străvechi teritorii locuite de români.
„În urma Tratatului de la București, încheiat în 1812, Basarabia devine parte integrantă a Imperiului Rus. După mai bine de 100 de ani, la 27 martie 1918, Sfatul Țării din Basarabia, votează unirea acesteia cu țara mamă, urmând ca și celelalte provincii românești aflate sub dominație străină, să-și proclame unirea cu țara, la 1 decembrie 1918 constituindu-se România Mare. Pentru Basarabia, efectele Unirii nu au fost de lungă durată, pentru că în vara anului 1940, în urma pactului Ribbentrop-Molotov, este din nou anexată Rusiei. În 1991, după dezmembrarea Uniunii Sovietice, își proclamă independența sub numele de Republica Moldova.” (muzeograf Ionela Antohe)
Actul istoric al unirii Basarabiei cu Ţara proclama: “În numele poporului Basarabiei, Sfatul Ţării declară: Republica Democratică Moldovenească (Basarabia), în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric şi dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-şi hotărască soarta lor, de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama sa, România“.

Basarabia

La margine de lume,
venit din vremi bătrâne,
un plai cu dulce nume
înălțător rămâne.
Aici o vatră sfântă
la sânul ei ne strânge
și doina când se cântă
o lume toată plânge.
Ne încălzește lutul,
ne-alină două ape,
patimitor, trecutul
într-un oftat încape;
o iarbă-nrourată
ascunde veche rana,
ni-i soarta zbuciumată,
oricând basarabeana.
Avem un nuc și-i verde,
și-n pragul casei crește,
cu nucul nu ne pierdem,
de moarte ne păzește;
la prunci suntem cu gândul
și nu dorim războaie,
noi semănăm pământul
și așteptăm o ploaie.
Basarabia, Basarabia
Frate și soră, mama și tata
Basarabia, Basarabia
Scumpa icoană, in inimi purtată
Trecuta prin foc și prin sabie,
furată, tradată mereu,
esti floare de dor, Basarabie,
ești lacrima neamului meu.

(Dumitru Matcovschi)

Cu prilejul Zilei Unirii Basarabiei cu România – hore ale unirii, conferințe, marșuri, și o Mare Adunare Tricoloră, la Chișinău:
http://www.agerpres.ro/externe/2015/03/26/97-de-ani-de-la-unirea-basarabiei-cu-romania-conferinte-marsuri-hore-ale-unirii-si-o-mare-adunare-tricolora-la-chisinau-18-24-17


13 comentarii

  1. Ma asteptam sa scrii acest articol. Foarte frumos prezentat. E bine ca astfel multi sunt informati despre acest eveniment important pt tara noastra. O zi buna iti doresc! Tony

    • Mulțumesc mult, Tony ! Da, face parte dintre evenimentele importante ale istoriei românilor (să nu uităm de România Mare, Dacia) și este important să ne amintim și să știm cine suntem, de unde ne tragem, cine am fost, ca să fim, să ne respectăm pe noi, românii și toate cele bune ale noastre. Numai bine și un frumos sfârșit de săptămână !

  2. admin spune:

    Reblogged this on fata noptii.

  3. Ştefania spune:

    Foarte frumos ai marcat acest mare eveniment, unirea Basarabiei cu Ţara-Mamă. De asemenea poezia este foarte frumoasă şi emoţionantă.
    Un week-end superb îţi doresc, Georgeta şi numai bucurii! ❤ 🙂

    • Da, un eveniment de suflet, important pentru toți românii, îmi place să cred. Poezia este într-adevăr frumoasă așa cum ai remarcat iar autorul ei Dumitru Matcovschi (poet, prozator, academician, publicist și dramaturg din Republica Moldova) este recunoscut drept un simbol al mișcării de renaștere națională din Basarabia. Mulțumesc de popas, Ștefania.
      O seară frumoasă !

    • Mă bucur că a fost editat Suplimentul dedicat împlinirii a 97 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, al revistei stiintifice: Gaudeamus-Alma Mater Crisiensis. De altfel și în alte părți ale țării au avut loc manifestări culturale care au readus în atenție acest eveniment istoric al românilor.
      Cred că ediția a VII-a a Festivalului „Basarabia” din Oradea ce îndeamnă la unitate morală și spirituală a fost într-adevăr un moment de bucurie.
      Mulțumesc de popas și informație. Toate cele bune !

Comentariile sunt închise.