Acasă » Motive pentru condei » De ce mi-am amintit de ei

De ce mi-am amintit de ei

Pentru că Gheorghe Lazăr este considerat fondatorul învățământului în limba națională din Țara Românească, Federico Garcia-Lorca, poetul cu rime de taină, a scris o operă poetică considerată una dintre culmile liricii generației lui 27 și a literaturii spaniole, Ralph Benatzky cu minunatul său cântec Im Weissen Rössl am Wolfgangsee.

Această prezentare necesită JavaScript.

Gheorghe Lazăr a fost un pedagog, teolog și inginer român, considerat fondatorul învățământului în limba națională din Țara Românească (în 1818 a înființat în București prima școală cu predare în limba română, Școala de la Sfântul Sava). Data nașterii acestui părinte al învățământului bucureștean este controversată. Istoricul Ștefan Lupșa conchide că Gheorghe Lazăr s-ar fi născut la 9 ianuarie 1782, bazându-se pe un protocol care menționează nașterea sa la acea dată. După alți autori, data nașterii sale ar fi 5 iunie 1779.
În Țara Românească Gheorghe Lazăr se manifestă ca promotor al ideii de înființare a unei școli românești la cel mai înalt nivel științific posibil pe atunci, într-o vreme în care învățământul se desfășura în limba greacă. Sprijinit de Iordache Golescu și Constantin Bălăceanu, a trebuit să ducă o muncă intensă cu cei care susțineau că limba română este prea săracă pentru a exprima adevărurile științei. La 24 martie 1818, obținând aprobarea pentru înființarea școlii românești, și-a început activitatea într-un local impropriu din centrul capitalei, la Sfântul Sava. La început, elevii săi erau băieți de mici meseriași, târgoveți și dascăli, pentru că odraslele boierești frecventau în continuare școala grecească. Noua instituție a devenit curând principalul focar de consolidare și difuzare a culturii românești. Din prima generație de elevi au făcut parte, printre alții, Petrache Poenaru, Daniel Tomescu, Theodor Pallady, Simion Marcovici și alții. Vezi pe ro.wikipedia.org

”Una dintre cele mai apreciate poezii ale lui Federico Garcia-Lorca este cea intitulată Elegia tăcerii. Poetul a fost un om care vorbea mai mult prin creaţia sa, păstrând o modestie reţinută asupra vieţii personale”. (Federico Garcia Lorca)
Tacere, unde iti duci/cristalul tau aburit/de rasete si cuvinte,/si suspinele pomului?/Cum cureti, tacere,/roua cantecului/si sonorele pete/pe care mari indepartate/le lasa pe imacularea/senina a mantiei tale?/Ranile cine-ti inchide/cand peste campuri/vreo batrana fantana/darda inceata-si implanta/in cristalul tau urias?/Unde te duci daca-n amurg/te ranesc clopotele/si-ti sfarma incremenirea/stolurile de strigaturi/si marea larma-aurita/pravalita pe-albastri/munti hohotind? (…) Fugind de sunet,/tu insusi sunetul esti,/spectru al armoniei,/fum de tipat si cantec. In noptile intunecate/tu vii sa ne spui/cuvantul nemarginit,/fara suflare si buze. /Sfredelita de stele/si coapta de muzica,/unde iti duci, tacere,/durerea extraumana,/durerea de-a fi prizoniera/in capcana de sunete,/acum, cand pe vecie iti este/izvorul tau sfant infundat?/Tulburi de ganduri/azi undele tale tarasc/cenusa sonora,/durerea de-odinioara./Ecourile tipetelor/ce s-au dus pe vecie./Zgomotul indepartat al /marii, mumificat.(…)
(din Elegia tăcerii – Federico Garcia Lorca)

Cântecul vrea să fie lumină

Cântecul vrea să fie lumină.
În întuneric, cântecul are
fire de fosfor și lună.
Lumina nu știe ce vrea.
În marginile ei de opal
se-ntâlnește cu ea însăși
și se întoarce.
(Federico Garcia-Lorca)

Ralph Benatzky – Im Weissen Rössl am Wolfgangsee
www.youtube.com/watch?v=9htxzB9veLI


6 comentarii

  1. Mirela spune:

    Foarte frumos, iar bucata muzicala de la final e ca un indemn la relaxare si ganduri bune. Week-end placut sa ai 🙂

  2. MM's spune:

    Reblogged this on MM's Blog.

  3. Mulțumesc mult de apreciere. Un week-end plăcut și ție !

  4. @MM’s: Mulțumesc pentru vizită și reblog. Un week-end agreabil !

  5. Rafinament și erudiție! De aceea revin cu drag aici de câte ori pot. 🙂

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat: