Acasă » Motive pentru condei » 155 de ani de la nașterea sopranei Hariclea Darclée

155 de ani de la nașterea sopranei Hariclea Darclée

Această prezentare necesită JavaScript.

Având o voce de un farmec tulburător Hariclea Darclée s-a impus în istoria muzicii ca soprană a lumii la începutul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX, dăruind lumii splendoarea glasului său. S-a născut pe 10 iunie 1860, la Brăila trăgându-se din străvechea familie fanariotă Mavrocordat, părinţi cu origini greceşti Ion Haricli, posesorul unei moşii în Teleorman, şi Maria Haricli, fostă Aslan, nepoata directă a domniței Mavrocordat. La Iași a avut prilejul să facă studii fundamentale la Conservatorul din localitate, susţinând emoţionante duete cu Margareta (Maria) Iamandi, altă ieşeancă de celebritate europeană, și, parteneră de concerte cu Zoe Miclescu, eleva lui Franz Liszt o celebră pianistă și profesoară care a remarcat și apreciat talentul său.
În aprilie 1886, România de atunci fiind lipsită de posibilitatea de instruire muzicală așa cum visa și la îndemnul compozitorul George Stephănescu (1843-1925) a plecat spre Paris să-și completeze educaţia muzicală la şcoala de canto a marilor maeştri, pe scenele teatrelor lirice europene.
În 1888 a debutat cu rolul Margaretei din opera ”Faust” fiind remarcată de compozitorul Charles Gounod, care îi găsise şi pseudonimul de scenă: Darclée, apoi ”Cidul” în 1890 la Scala din Milano. Vocea și înterpretarea sa deosebită i-a adus succesul, vizibilitate și contracte la cele mai mari teatre din Italia. A cunoscut gloria pe mari scene ale lumii: vestitele teatre din Roma, Madrid, Lisabona, Petersburg, Rio de Janeiro, Montevideo, Buenos Aires, New York, Madrid, Berlin, Florenţa, Moscova, cântând în limbile, franceză, italiană, spaniolă, germană, engleză, greacă, rusă, pe care le şi vorbea, cucerind publicul. La Constantinopol, unde a fost invitată la nunta fiului sultanului a primit două decorații: medalia artistică și „marele ofițer al Sefakatului”. Aici o întâmplare inedită i-a pus din nou în evidență calitățile sale extraordinare ieșind cu brio dintr-o situație neprevăzută. (INEDIT)
A cunoscut şi a colaborat cu celebrii compozitori Giuseppe Verdi, Massenet, Gomez sau Giacomo Puccini pentru care a devenit Floria din Tosca, precum şi cu Pietro Mascagni, care i-a dedicat opera „Iris“, sau Alfredo Catalani care i-a compus „La Wally“.
A cântat pană în 1918, ultima apariție importantă pe scenă fiind în Santuzza, din Cavalleria Rusticana. A avut o carieră strălucitoare, 30 de ani de activitate neîntreruptă, dar un sfârșit trist, nemeritat.
”Jucând alături de renumitele vedete ale timpului, pe toate scenele lumii, nu uita niciodată ţara ei, prezentă în buchetul de flori roşii, galbene şi albastre sau în stindardul tricolor, pe care îl dorea fluturând pe mesele banchetelor, în apartamentele luxoaselor hoteluri şi-n cabinele teatrelor, România fiind, potrivit gazetelor, „la cara patria della grande artista.” Mai mult, aici
Alte surse:
ro.wikipedia.org
jurnalul.ro


14 comentarii

 1. MM's spune:

  Reblogged this on MM's Blog.

 2. restlessjo spune:

  What a striking looking lady! I would love to hear her sing 🙂

  • This is one record of this legendary diva. Darclee recorded more than 10 arias but they were lost during war. Romanian soprano Hariclea Darclee singing „Vai Mindruto”(1926):

 3. Mél@nie spune:

  excelent articol, multumesc, Geta! ❤ ce pacat ca aceasta enorma artista nu-i la fel de (re)cunoscuta ca Maria Callas si alte soprane celebre…

  • Eu mulțumesc pentru interesul acordat articolului. ❤ A fost din plin (re)cunoscută la vremea ei, uite și :

   Dar s-a născut cu mult înaintea Mariei Callas, în sec XIX, timpul și împrejurările au contribuit să nu se poată păstra decât puține înregistrări, dar sunt amintirile și ceea ce s-a scris despre ea, – ”Scripta manent verba volant”.
   Un sfârșit de săptămână cât mai plăcut, dragă Melanie !

 4. Reblogged this on ENRICO FANCIOTTI and commented:
  Ce personalitati avea Braila d altadata…

  • Într-adevăr, personalități marcante ale știintei și culturii, unele de renume mondial, au facut cunoscut numele orașului, numai când ne gândim la acad. dr. Ana Aslan și mulți, mulți alții. Mulțumesc pentru reblog,
   o duminică agreabilă !

 5. Uite ca nu stiam…inseamna ca la mine acasa e sarbatoare la liceul de arta ❤

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat: