Cuvinte vii de la Părintele Arsenie Boca

Pr Arsenie Boca

Inima omului are trei compartimente: primul este Cunoaşterea, ca o condiţie esenţială a realităţii lumii de dincolo; al doilea – Iubirea – necesară sfinţirii şi curăţirii omului şi al treilea – Voinţa necesară Desăvârşirii omului.

În fiecare ins e sădită o intenţie a lui Dumnezeu, care prin om trebuie să devină creaţie.

Citeşte asimilând, nu simplu citind – că nu-i vorba de-a împlini o normă, ci un canon – aceasta-i norma sau principiul. Citeşte trăind, nu memorizând. A citi trăind, bucurându-te de frumuseţea unei idei, te construieşte conştient şi subconştient, iar timpul scoate cele sădite acolo aşa, cândva, ca pe ale tale. Ceea ce rămane după ce ai uitat tot ce ai citit aceea îţi aparţine cu adevărat; aceea ai asimilat. Deci nu te îndrum de-a citi ca să-ţi încarci memoria, aceasta e bibliografie şi slavă deşarta; ci de a creşte sufletul şi pe aripile artei mântuirii.

Căsătoria cere multe motive ca să fie Taină.

Oameni suntem toţi, OM însă numai din când în când câte unul.

Cea mai mare libertate a omului este libertatea faţă de păcat.

Cea mai grea luptă în viața aceasta nu este alta decât biruirea de sine. Căci biruirea de sine duce la propășirea binelui.
(Arsenie Boca)

Părintele Arsenie a fost un om cu o capacitate sufletească deosebită și cred că Părintele orice ar fi fost, ar fi fost un om deosebit. Adică dacă era inginer, nu era un inginer comun; dacă era profesor, era un profesor excepțional; dacă era un doctor, era un doctor deosebit. El a avut o înzestrare nativă deosebită și când l-am cunoscut eu in ’42 avea 32 de ani și, deja avea un nume mare. Cum a ajuns la aceasta Părintele nu a spus niciodată, însă eu personal cred că a avut o înzestrare de la Dumnezeu pe care dacă nu o ai nu poți fi niciodată ceea ce a fost Părintele Arsenie. Apoi el a studiat mult, nu numai Teologie, ci a studiat și arta, a făcut Școala de Belle Arte, secția pictură, a facut și ceva Medicină, cunoștea șli chestiuni de medicină, și toate acestea la un loc i-au dat capacitatea de a lucra ca un om bine înzestrat și cu o cultură bine pusă la punct. (Părintele Teofil: Cele mai frumoase cuvinte ale Părintelui Arsenie Boca)

A scris cartea Cărarea împărăției ca răspuns la „atâtea lacrimi” iar cartea este spre luminarea urmașilor pentru a nu mai orbecăi în noaptea neștiinței și a lipsei de sfat. Cartea cuprinde de la tâlcuirea scripturii și până la elemente de matematică, genetică și logică. Și mai scrie o carte – “Cuvinte vii” – în care adună predicile rostite la Prislop, în total 137. Scurte, concise și pe înțelesul tuturor. Preotul Constantin Necula spune că “sunt predici absolut fenomenale. E ca o declarație de dragoste. Nu e încrâncenat. Asta nu prinde bine celor care cred că ortodoxia trebuie să se încrânceneze de către ceva”.
La biserica de la Dragănescu, lângă București, numită și „capela sixtină a ortodoxiei romanești” părintele Arsenie Boca a lucrat mai bine de 15 ani realizând o lucrare într-un stil nemaiîntâlnit în bisericile noastre cu mesaje pe înțelesul tuturor:
”Capela sixtină” a ortodoxiei românești, pictată de Părintele Arsenie Boca la Drăgănescu

Reclame

2 comentarii

Din categoria Motive pentru condei

2 răspunsuri la „Cuvinte vii de la Părintele Arsenie Boca

  1. ‘Căsătoria cere multe motive ca să fie Taină.’ Asa de adevarat, si se poate generaliza la tot ceea ce ne înconjoara…viata insăşi e taina tainelor! Multumesc pentru acest prilej de a ne aminti de Părintele ARSENIE!
    Doamne-ajută!

    • ”viata insăşi e taina tainelor”, foarte frumos spus căci, având în vedere că Iubirea în sine este un mister anevoie de pătruns Taina este un curent de modelare continuă a vieţii. Mulțumesc mult pentru comentariul făcut, vă doresc un frumos sfârșit de săptămână și
      Doamne ajută !