De la Filit – 03.10.2015

Această prezentare necesită JavaScript.

Iași, 03.10.2015 – o zi de octombrie frumoasă care a căpătat un plus de strălucire și bucurie datorită revederii locurilor dragi (a copilăriei, studenției, …) și participării (pe cât posibil) la evenimente Filit cum au fost:
-cea de la Muzeul ”Vasile Pogor”, ”Întâlnirile Clubului Logos” care a avut ca invitați pe Vladimir Beșleagă și Iulian Ciocan, doi scriitori, jurnaliști, traducători (V.Beșleagă) și critici literari basarabeni din Republica Moldova și moderator prof. Serinella Zara de la Liceul Mihai Eminescu din Iași;
-cel de la Teatrul ”Vasile Alecsandri” unde a avut loc Seara Filit, moderată de Cătălin Sava, cu doi invitați de marcă absolut încântători și interesanți prin dialogul și conferința ținută.
La deschiderea Serii Filit a luat cuvântul scriitorul, directorul Muzeului ”Vasile Pogor” și managerul Filit, d-l Dan Lungu care, printre altele, a subliniat importanța publicului ieșean (și nu numai) de toate vârstele, un public fantastic care a contribuit la reluarea ediției din acest an a Filit-ului 2015 aducând mulțumiri și un omagiu d-lui H.R. Patapievici care prin ICR a contribuit la realizarea conceptului Filit și excelența sa.
Dialogul serii a fost cu invitatul Evgheni Vodolazkin, moderatori Bogdan Crețu și Pr. Constantin Sturzu, iar conferința a fost ținută de scriitorul Horia Roman Patapievici având ca subiect ”Eminescu și Paradisul”.
După ce am citit romanul ”Laur” am avut ocazia să-l văd și să-l aud pe autorul romanului, d-l Evgheni Vodolazkin, marea revelație a literaturii ruse actuale, care a continuat să fie o sursă de revelații și răspunsuri, un scriitor cu cunoștințe din multe domenii, preocupat de lume și spiritualitate și un bun creștin.
După conferința și întâlnirea cu d-l Horia Roman Patapievici am descoperit nu numai un scriitor ci și un distins om de cultură, am fost încântată de discursul său, felul cum s-a exprimat, a vorbit despre Eminescu, poeziile sale, interpretarea unor pasaje, critici literari care au abordat opera lui Eminescu și importanța manuscriselor eminesciene. Am plecat de la Seara Filit cu dorința de a citi și reciti din poeziile lui Eminescu și din alt unghi de vedere, și critică literară a operei eminesciene de George Călinescu, Rosa del Conte și Dan. C Mihăilescu.
Seara Filit s-a încheiat cu înmânarea premiului liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte a anului 2014 care a fost ”Marea petrecere” a lui Petre Barbu apărută la editura Cartea Românească, 2014. Această parte a fost prezentată de prof. dr Camelia Gavrilă.
M-am întors acasă cu sentimentul că literatura este vie și mai frumoasă decât înainte de a ajunge la Iași chiar dacă anul acesta a fost Filit cel mic (mai restrâns față de celelalte două, din 2013 și 2014) și o părere de rău că nu am prins decât sfârșitul din dezbaterea ”Criticul, mediator cultural”, parte în care cu mult umor un cititor din sală a mărturisit că a citit două cronici despre o carte, una recomanda călduros cartea și alta exact la polul opus. Și a pus întrebarea dacă să o citească. Evident, răspunsul a fost să aibă încredere în criticul preferat sau în gustul său.

Anunțuri

Comentarii închise la De la Filit – 03.10.2015

Din categoria Motive pentru condei

Comentariile nu sunt permise.