CETATEA SOROCA – Fortăreaţa de la porţile Europei

CER SI PAMANT ROMANESC

 Cetatea Soroca a fost un element important in sistemului feudal de apărare al Principatului Moldova, asigurand pe langa paza granitei  si securitatea drumurilor comerciale ale  ţării.

Împăratul bizantin  Constantin VII Porfirogenet  (905 – 959), în Cartea de învăţătura adresată fiului său Romanos, menţionează mai multe cetăţi pe Nistru:

„Să ştii că pe partea această a rîului Nistru în ţinutul dinspre Bulgaria, la vadurile peste acest rîu, se află cetăţi pustii: prima cetate este numită de către pecenegi Aspron (albă), deoarece pietrele ei par foarte albe; a doua cetate Tungate (paşnică), a treia cetate Cracnacate (de strajă), a patra cetate Salmacate (de patrulare), a cincia cetate Sacacate (de pari), a şasea cetate Gheucate (de război). (Vlad Gimpu, Biserici şi mănăstire…, p. 150)”.

Următorul brau de Cetăţi la Vadurile Nistrului apare la sfîrşitul sec. al XIV- lea si  începutul sec. al  XV- lea , pe parcursul domniilor lui Alexandru cel bun…

Vezi articol original 1.313 cuvinte mai mult

Anunțuri

4 comentarii

Din categoria Motive pentru condei

4 răspunsuri la „CETATEA SOROCA – Fortăreaţa de la porţile Europei

  1. Interesant articol. Ca o completare la ce ai amintit despre cetatea Soroca pot spune ca Cetatea a facut parte din sistemul defensiv de cetati al Moldovei. Acestea erau : Cetatea Craciuna (Focsani), Cetatea Roman, Cetatea Neamt, Cetatea Sucevei, Cetatea Tetina (langa Cernauti, azi in Ucraina), Cetatea Hotin, Cetatea Orhei, Cetatea Tighina, Cetatea Alba si Cetatea Chiliei.
    Sincer, imi doream sa vad toate aceste cetati, dar nu am avut timp sa studiez despre ele si sa le vizitez pe toate, asa ca acest articol vine ca un mare ajutor pentru proiectul meu. Multumesc si iti doresc o zi buna in continuare..