Un bibliofil pasionat și erudit

Ioan_Bianu

Ioan C. Bianu a fost un filolog român, bibliolog, profesor universitar, decan al Facultăţii de Litere şi Filozofie din Bucureşti, secretar general şi preşedinte al Academiei Române. ”Specialist şi „perfect cunoscător al literaturii româneşti vechi”, editor de manuscrise, specialist în probleme de bibliologie şi biblioteconomie, bibliofil pasionat, erudit. Ioan Bianu a adus în ştiinţa cărţii româneşti, pentru prima dată, o concepţie biblioteconomică clară, bazată pe redefinirea structurală a bibliotecii însăşi”.
A devenit directorul Bibliotecii Academiei în 1884, instituție pe care a condus-o pînă la sfîrșitul vieții cu un devotament devenit legendar.A organizat biblioteca Academiei, înzestrând-o cu un număr mare de manuscrise, cărți și periodice. Pentru a se documenta a făcut o serie de călătorii în Rusia, Marea Britanie, Germania etc., unde a vizitat numeroase biblioteci și s-a interesat de modul lor de organizare și funcționare.
Activitatea deosebită i-a adus alegerea ca membru corespondent al Academiei Române în 1887 și ca membru titular în 1902. În 1927 Ion Bianu a devenit secretar general al acestei instituții pentru ca în 1929 să numit președintele ei, iar între 1932 și 1935 vicepreședinte.
Sub conducerea sa s-au alcătuit mari lucrări de bibliografie, între care primele trei volume din Bibliografia românească veche, 1508 – 1830 (1903 – 1936) și Catalogul manuscriptelor românești (3 vol., 1907 – 1931). A editat numeroase texte vechi. Este unul dintre autorii principali ai reformei ortografice din 1904 a Academiei, reformă care a reprezentat un pas important în introducerea principiului fonetic în scrierea limbii române. Sub îndrumarea lui Ion Bianu s-a organizat primul Congres Național al Bibliotecarilor (București, 1924) și prima Asociație a Bibliotecarilor din România (la 15 sepembrie 1924), al cărui președinte a devenit.
Ca principal reprezentant al filologiei românești, Ion Bianu s-a preocupat de reforma ortografiei limbii române, contribuind la ortografia aprobată de Academia Română în 1904. A elaborat numeroase studii despre literatura veche, a promovat cercetarea folclorului inițiind prima serie românească de publicații folclorice și etnografice.
Domnul Dimitrie Sturdza, vorbind despre munca deosebită depusă de Ion Bianu la Biblioteca Academiei, spunea: „Și noi simțim o mare satisfacție de a fi crescut un bărbat care ocupă astăzi un loc de frunte în știință și învățătură și care a devenit pentru noi nu numai un slujbaș vrednic, dar un ajutor indispensabil”.
Sursa: ro.wikipedia.org

Reclame

Un comentariu

Din categoria Motive pentru condei

Un răspuns la „Un bibliofil pasionat și erudit

  1. Treci pe aici ]nainte de toate…

    <a href='http://event.2parale.ro/events/click… ‘ target=’_blank’ rel=’nofollow’> Librarie online – Carti, Muzica, Filme Librarie Online. Zilnic ultimele carti noi, promotii si reduceri. Carti pentru fiecare cu livrare din stoc. LIBRIS.RO

    În data de 13 februarie 2016, 06:33, motivepentrucondei a scris:

    > Georgeta R. M. posted: ” Ioan C. Bianu a fost un filolog român, bibliolog, > profesor universitar, decan al Facultăţii de Litere şi Filozofie din > Bucureşti, secretar general şi preşedinte al Academiei Române. ”Specialist > şi „perfect cunoscător al literaturii româneşti vechi”, edi” >