Constantin Marin

Compozitor și dirijor, Constantin Marin a pus bazele corului Madrigal în 1963, fiind un specialist renumit în muzica renascentistă, cântul gregorian și baroc precum și muzica tradițională românească.
A fost dirijor și director pe viață al Corului Național de cameră Madrigal. Din 7 iulie 1963, când a avut loc primul concert, până la concertul de adio din 1999, a fost dirijorul Corului „Madrigal” al Conservatorului București, un ansamblu de excepție, care s-a făcut cunoscut prin numeroase turnee întreprinse de-a lungul anilor în toată lumea. A susținut peste 3.500 de concerte în țară și în lume, în festivaluri: George Enescu (România), Bordeaux (Franța), Viena (Austria), Handel (Germania), UNICEF (Franța), Toamna Varșoviană (Polonia, Anul Marcian (Veneția, Italia), Primăvara la Praga (Cehia), Musica Antiqua Europae Orientalis (Polonia, Ohridsko Leto și Belef (Belgrad), Olanda etc.
A înregistrat zece discuri sub genericul „Arta construcției și interpretării corale” (comandă Columbia, SUA), CD-uri și DVD-uri cu Madrigal, filme documentare.
Printre titlurile și medaliile cu care a mai fost distins se numară: Premiul Criticii Muzicale Germane (1971), Il Sagitario d’Oro (1976), Una Vita per Arte-David Michelangelo d’Oro-Italia (1977), Omul Anului 1990, 1992, 1994, diplome ale Uniunii Compozitorilor – Romania (1985, 1993), Mare Ofiter al Ordinului Serviciul Credincios (2000), Crucea Patriarhala Ortodoxa (2000).
Doctor în muzicologie și filosofie a muzicii a fost ales Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzica din Cluj-Napoca.
„A redacta o monografie a unei personalități legendare a muzicii noastre contemporane este un act de curaj, dar totodată și un angajament profesional de imensă răspundere muzicologică, fiindcă Marin Constantin a însemnat nu numai un dirijor singular și un conducător de cor exemplar, ci o întreagă etapă istorică pe care a dominat-o și a restructurat-o muzical din temelii” – Viorel Cosma în prefața volumului său: ”Dirijorul Marin Constantin, Portret eseistic”, volum unde reconstituie printr-o documentare laborioasă traseul devenirii marelui muzician român și a formației Madrigal, marcând, documentând și explicând etapele acestei deveniri.
Surse: ro.wikipedia.org

O repetitie cu Marin Constantin – spiritul perfectiunii
Marin Constantin Suita Prahoveana
Waldgesang- Enescu- Madrigal Marin Constantin
Marin Constantin MADRIGAL Enescu 2011 part5
Profesioniştii… cu Eugenia Vodă – Marin Constantin

2 comentarii

Din categoria Motive pentru condei

2 răspunsuri la „Constantin Marin

  1. …aşa cum scrie şi maestrul Viorel Cosma, numele valorosului MUZICIAN este Marin CONSTANTIN, nu Constantin Marin…
    …sigur, într-o ordine de dicţionar, aranjarea alfabetică a articolelor se face după numele de familie…

    • Este adevărat, d-le Vasile Gogea, numele său de familie este Marin. Sunt obișnuită ca mulți alții să folosesc de cele mai multe ori, prenumele și apoi numele (ca înaintașii noștrii: Ion G. Sbiera, etc). Sper ca cititorii să se descurce, să aprecieze și să se delecteze citind, ascultând. Mulțumesc de trecere, un sfârșit de săptămână cât mai plăcut !