Acasă » Motive pentru condei » Bucovina e una din dimensiunile noastre identitare

Bucovina e una din dimensiunile noastre identitare

M.M.: Ce ai vrea să vezi sau să revezi din Bucovina ? Și, poate, să te abați cu gândul (sau mai bine cu fapta!) pe la Cernăuți, în anul când Aron Pumnul sunt sigur că face (prin văzduhuri) naveta între Transilvania și provincia românească demult ciuntită într-un colț!?
I.P.: Bucovina e una din dimensiunile noastre identitare. Cultura română are rădăcini puternice și durabile în acel loc. Rădăcini care sunt în stare să exalte nu doar un trecut, ci și să promită un viitor. Toate astea s-au spus încă odată la evenimentul stârnit la Filiala clujeană de cartea lui Ilie Rad, Aron Pumnul. Așadar, Bucovina există mereu în mintea noastră de oameni de cultură, dar e și un loc minunat, de văzut și revăzut mereu și la pas, nu doar cu ochii minții. Am amintiri frumoase și poate ar fi timpul, cum spui, să le adaug unele proaspete.
M.M.: Crezi, oare, că într-un viitor apropiat s-ar putea crea o relație, un eveniment scriitoricesc, între Cluj-Napoca și Suceava, care sătreacă munții dus-întors ?
I.P.: Firește că e cu putință. De altminteri, au existat mereu colaborări între noi, în regimul vaselor comunicante. Și există în continuare, cum știi prea bine. Un desant al Bucovinei literare la Cluj ar putea fi urmat de unul al revistelor clujene la Suceava. Am avea ce vorbi și am putea pune țara la cale acum, în ajunul centenaruluiMarii Uniri. Cred că e necesară punerea unor accente ferme care să exalte mândria națională prin fapte, nu doar prin vorbe.
M.M.: Gândește-te (intens!) la Bucovina și șoptește-i ceva la ureche, în așa fel încât să se audă până la Putna și mai încolo !
I.P.: Știu că Bucovina e Buchenland, Țara Fagilor și Arboroasa. Îmi place numele ei păduros, am avut mereu o slăbiciune pentru copaci, (”… păduri cutreieram” și eu în copilărie și mai cutreier și azi, mai ales în vis). Dar, într-o etimologie de mine inventată, Bucovina este Buchland/Bücherland, Țara cărților, a cărturarilor. Și slava ține aproape cu bucoavna. Prin urmare, menirea îi e scrisă pe frunte: ”N-oi uita vreodată, dulce Bucovină,/Geniu-ți romantic, munții în lumină…”.

Fragment dintr-o discuție consemnată de Marcel Mureșeanu în: Bucovina e una din dimensiunile noastre identitare
Revista Bucovina literară nr. 1-2(299-300), Suceava, ian-feb, 2016, pag. 2-3
vasilegogea.files.wordpress.com

%d blogeri au apreciat: