Acasă » Motive pentru condei » Din cugetările și poemele lui Lucian Blaga

Din cugetările și poemele lui Lucian Blaga

“Câteodată, datoria noastră în faţa unui adevărat mister nu e să-l lămurim, ci să-l adâncim aşa de mult, încât să-l prefacem într-un mister şi mai mare.” (Pietre pentru templul meu)

Gânditor şi creator al unui sistem filozofic propriu, Lucian Blaga, cu un simț limpede și ferm al personalității sale, care știe perfect ce trebuie să facă și ce reprezintă el pentru cultura românească, este ”primul mare poet român care a reuşit să sincronizeze sub semnul expresionismului formele poetice româneşti cu cele europene”. Poemele sale au o construcție armonioasă în care forța inspiratoare o reprezintă lumina (vezi ”Poemele luminii”) simbolizând substanţa universului, prin contemplarea naturii, cu sufletul mereu în căutare după cum o spun și versurile din Autoportret: ” Sufletul lui e în căutare,/în mută, seculară căutare,/de totdeauna”.

Această prezentare necesită JavaScript.

Cu cât oamenii îmbătrânesc, cu atât spiritul lor devine mai suplu, mai cald, dobândind o înfățisare mai organică. S-ar zice aproape că pentru spirit, timpul este o dimensiune a întineririi.
Un om nehotărât ajunge la fiecare pas pe pragul unei alternative, adică în situația de a vedea că este într-adevăr o ființă liberă. Un om hotarât este lipsit de acest neajuns.
Cea mai copleșitoare forță majoră sub presiunea căreia suntem uneori constrânși să lucrăm este propria noastră conștiință.
(Lucian Blaga)

Lotus Flower Time Lapse

Mulțumesc pentru vizită !