Despre Mihai Eminescu – Horia Roman Patapievici

H.R. Patapievici: – Știți ce este Eminescu, este diapazonul. Ca o orchestră să cânte, iar orchestra este cultura română, trebuie întotdeauna să dai un LA ca să se acordeze toate instrumentele după un sunet comun. Eminescu a fixat în limba română sunetul etalon pentru că a reușit să conjuge și acesta este geniul care i-a permis să fie canonic în mod absolut. A reușit să conjuge o adâncime a inteligenței cu o expresie verbală care nu este adăugată ci, este consecința directă a inteligenței, iar acest lucru l-a făcut cu limba română. Dacă citiți toți scriitorii români de dinainte de Eminescu o să vedeți că la ei limba română pare concrescută pe sensibilitate sau pe gândire, pe inteligență. La Eminescu limba română pare direct născută din inteligență, adică a făcut din limba română un fapt pur de inteligență, iar pe acest lucru s-a putut construi toată cultura română modernă. Fără asta, ar fi fost această dezorientare pe care o simțim la toți scriitorii de dinainte de Eminescu, parcă nu sunt la largul lor în limba română. O locuiesc fără să o încapă. După Eminescu toți scriitorii români sunt în forma mentis a limbii române ca univers.
B.Rareș: – Deci Eminescu a fost borna. Din momentul Eminescu a fost o bornă pentru tot ce a însemnat cultura română până azi.
H.R. Patapievici: – A centrat cultura română… ne-a centrat și ne-a calibrat în același timp. Ne-a calibrat. După el poți să fii inteligent în limba română fără rest.

Fragment din interviul luat de d-l Rareș Bogdan d-lui H.R. Patapievici la emisiunea Jocuri de putere:
Horia-Roman Patapievici, despre Mihai Eminescu

Interviul complet:
Horia-Roman Patapievici la Jocuri de Putere

Reclame

Un comentariu

Din categoria Motive pentru condei

Un răspuns la „Despre Mihai Eminescu – Horia Roman Patapievici

 1. Bonjour GEORGETA
  Mon passage sur ton joli blog
  Ce sont mes 2 mains sur mon clavier
  Sur un profil une belle image
  Qui derrière cet écran se trouve une personne de gentille
  La ou je retrouve une de mes meilleurs amies ou amis
  Je te fais un énorme sourire même si tu ne vois pas
  Dans le fond de mon cœur je te l’offre
  Passe une agréable journée
  Surtout ensoleillé ,chez moi le temps pas extra
  Bise amicale Bernard

  http://www.img15.hostingpics.net/pics/2424687114.jpg