Acasă » Motive pentru condei » Despre Sânziene și nu numai…

Despre Sânziene și nu numai…

Având ca scop aflarea unor corespondențe caracteristice între Sărbătoarea românească a Sânzienelor și Sărbătoarea suedeză de Midsommar s-a născut un studiu, ca un periplu etnografic al cărui autor este Carmen Ambervill Wiberg. Apar comune tematica focului, a plantelor cum ar fi sânziana și feriga, a unor obiceiuri, ritualuri și … frumusețea acestor sărbători. Fragmente:
”Noaptea de Sânziene este o noapte plină de feerie spirituală și este considerată în tradiția populară ca fiind noaptea când dorințele trebuie expuse imensității Universului sub ocrotirea atentă a acestor ființe numite Sânziene. Acestea sunt create din esențele cele mai pure, sunt învăluite de mistere ancestrale, iar existența lor coincide exact cu momentul primei raze de soare care a mângâiat de la începuturi Terra”. (…)
”Sărbătoarea suedeză de Midsommar este considerată ca fiind cea mai importantă sărbătoare a anului, împărțind primul loc cu Sărbătoarea de Crăciun (Julen). La fel ca în tradiția poporului român, Sărbătorii de Midsommar i se atribuie forțe supranaturale, o noapte în care forțe benefice nedefinite își fac simțită prezența la modul subtil. (…) Etnologul Olaus Magnus descrie în lucrarea sa din anul 1555, intitulată “Historia om de nordiska folken” (Istoria Popoarelor Nordice), că în acestă zi tot poporul, cu mic, cu mare, femei și bărbați se adunau în piețele orașelor sau la țară pe pajiști pentru a se înveseli și a dansa la lumina focurilor aprinse care ardeau pretutindeni”.(…)

Sursa: Solstițiul de vară Sânzienele în tradiția românească și sărbătoarea Midsommar în tradiția suedeză – studiu comparativ

%d blogeri au apreciat: