Acasă » Motive pentru condei » O motivație salutară

O motivație salutară

Da, o motivație salutară și dragă pentru că am văzut multă preocupare, interes, spre cunoaștere și împărtășire a descoperirilor în legătură cu trecutul nostru istoric mai depărtat, pentru aflarea istoriei noastre, cât mai mult posibil, a rădăcinilor din care am ajuns noi cei de azi, folosind surse autentice, cercetători renumiți, credibili, cei mai mulți din străinătate.
E vorba de un document autentic prin care aflăm că avem o istorie veche de cel puțin 8000 de ani datorită unor artefacte precum: plăcuțele de plumb de la Sinaia, amuletele de la Tărtăria, gresia de la Cosăuți, Biblia de la Wulfilla, Codex Rochonzi, acum dovezi incontestabile din cercetările făcute.
Iată un interviu interesant despre cum s-a descoperit cea mai veche scriere:
”am decis că nu trebuie să pierd aşa ceva, căci scria: Pentru a se apropia de adevăr, echipa de filmare a căutat istoria necunoscută a românilor în Italia, Macedonia, Bulgaria, Moldova, Ungaria, Suedia, SUA şi România, a deschis tezaure inestimabile din muzee ori colecţii particulare şi a strâns informaţii care leagă şi dovedesc o istorie logică a societăţii care a dat cea mai veche scriere din lume, o scriere sacră, şi a continuităţii acesteia pentru aproape 8 milenii. Este căutarea identităţii unui popor care şi- a păstrat pământul pe care s- a născut, cu bune şi rele, şi- a păstrat spiritualitatea ascunsă în cea mai veche scriere din lume. Iar când am văzut cine sunt acei oameni, cercetători de excepţie cu o reputaţie profesională impecabilă, care s- au adunat într- o echipă aproape multidisciplinară, am pus punct ezitărilor”. Sursa citat
Niascharian, un film documentar dedicat celei mai vechi scrieri din lume a fost pentru mine nu numai o sursă de revelații pe care le intuiam ci și momente de deplină încântare, cu riscul că mă repet – să văd preocupări ale românilor pentru aflarea istoriei lor, despre scrierea veche, obiceiuri, tradiții străvechi. Parcurgerea filmului a fost o călătorie spirituală în istorie.
Leonardo Tonitza despre Niascharian
Niascharian – Să renastem


4 comentarii

 1. Tipsynel spune:

  Am văzut filmul jumătate aseară, jumătate acum…m-aţi pus pe gânduri, chiar dacă mai citisem câte ceva prin diverse locuri şi eram puţin sceptic. Dar se pare că istoria va trebui rescrisă! Şi precis aşa va fi, chiar dacă noi nu vom apuca. Mulţumesc pentru ampla documentare a articolelor. Le citesc cu deosebită plăcere, drept pentru care vă mulţumesc!

  • Mă bucur că v-a atras atenția acest articol și ați vizionat filmul documentar Niascharian. Este plăcut să vezi că artefactele descoperite au atras atenția unor cercetători de renume și că datorită unor români curajoși și perseverenți aflăm despre istoria geților (străbunii) și nu numai. Eu vă mulțumesc mult pentru popasul făcut.
   Toate cele bune !

 2. De ce nu? spune:

  Cel mai surprinzător lucru pe care l-am văzut în film a fost Vulpilă, preotul dac ce a tradus Biblia. Sunt atât de multe lucruri necunoscute despre istoria noastră! Însă cred ca începe sa se facă lumina, exista foarte multe informații ce abia acum încep sa fie puse cap la cap.

  • Într-adevăr cu cât cunoaștem mai mult despre trecutul neamului nostru, cu atât suntem mai buni, mai puternici și deschidem o poartă spre mai bine în ce privește viitorul. În acest sens Pr. D. Stăniloae spune: ”Trecutul e un cristal care s-a format după legile fiinţei româneşti. Cu el înainte putem controla ce e veritabil românesc în tumultul de azi şi încotro trebuie să ajutăm a se îndruma viaţa română. Trecutul e deget întins spre viitorul normal. ”
   Mulțumesc mult de popas, citiri și comentariu. Un sfârșit de săptămână cât mai plăcut !

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat: