Acasă » Motive pentru condei » Provocări și perspective

Provocări și perspective

Rândurile următoare pe care le veți citi sunt într-un fel răspuns la o provocare, când am aflat citind pe site-ul http://oldrimsix.info/planeta-stiinta-si-poezie/ (acolo, fiind un articol mai vechi probabil comentariile sunt închise) de faptul că ”știința nu este compatibilă cu poezia. Matematica nici atât.” și de două definiții ale poeziei și anume:
”Poezia este jurnalul unui animal marin, care trăiește pe pământ și ar vrea să zboare” (Carl Maria Sandburg) și ”Poezia e haosul condamnat la visare” (Daniel Corbu), ambele citate fiind ale unor poeți consacrați de mare valoare.
Nu-mi trece nicicum prin minte să-i contrazic căci, cred că definiția poeziei (de altfel am citit multe definiții ale poeziei) poate avea atâtea variante câți poeți sunt. Dar fiindcă iubesc poezia și poeziile unor poeți preferați care îmi sunt dragi m-am gândit că aș putea să reamintesc pe această cale și alte definiții ale poeziei, păreri, rezultate în urma unor cercetări de alți poeți și oameni de valoare cunoscuți. Și am ales trei personalități care definesc universul poetic și nu numai. Încep cu acad. prof. dr. Solomon Marcus care în interviul preluat din volumul ”Solomon Marcus, Răni deschise – Dezmeticindu-ne”, Ed. Spandugino, 2013, ne spune că din cele mai vechi timpuri oamenii au încercat să găsească legături, puncte de contact între matematică și artă, respectiv poezie, muzică:
„Dacă elevii ar afla, din manualele după care învaţă, despre bazele pitagoreice ale muzicii, despre rolul geometriei în descoperirea perspectivei în pictură şi despre regularităţile aritmetice care guvernează deopotrivă ritmurile naturii şi pe cele ale existenţei umane, atunci legătura nu ar mai părea singulară, ci în firea lucrurilor. Arta de calculator, rolul geometriei fractale în ştiinţă şi în artă deopotrivă, legăturile cu ştiinţa haosului nu ar mai părea bizarerii la modă, ci fenomene care se aşază în mod firesc într-o istorie milenară.” și că: ”Matematica include în chiar sâmburele ei o poeticitate esențială”
În pledoaria sa Solomon Marcus ne învață că matematica poate deveni una din cele mai fascinante discipline, este o artă de a da același nume unor lucruri diferite (conform J.H.Poincare), este o știință a analogiilor (conform Ștefan Banach) și un triumf al metaforei (conform Y.I. Manin). Citiți interviul din articolul Matematica și arta: în căutarea numitorului comun de Raluca Alexandrescu și veți înțelege mai mult.
În ce privește celelalte două personalități, poetul, doctorul George Popa și poetul nostru național Mihai Eminescu, vă recomand să citiți: La ce bun poeții, un demers al acad. prof. dr. George Popa, unde Eminescu definește expresiv ce este poezia și de ce ai nevoie ca să o poți recepta, și ne spune în final George Popa ”Pentru că poemul este cuvântul încă nerostit a lui Dumnezeu”.


7 comentarii

 1. Poezia… atâtea definiții, dar nu o putem cuprinde pe de-a întregul…

  • Într-adevăr, pot fi multe definiții, și le cuprindem pe acelea care le înțelegem, ne plac…
   Mulțumesc mult de trecere, o noapte liniștită !

 2. ane spune:

  Poezia – trandafirul ce creşte în potir de aur, sufletul frumos M. Eminescu
  Seara frumoasa iti doresc Georgeta !

 3. doar verde spune:

  Am căutat să înțeleg dacă poezia şi matematica au ceva în comun. Iată ce îmi imaginez: dacă o problemă se rezolvă în diferite moduri (având în final acelaşi rezultat), dorurile se îndrăgostesc cumva de cuvinte şi nasc poezie (cuvinte cu diferite”greutăți”, ce în final, aduc acelaşi rezultat: emoția!)

  • E un punct de vedere exprimat minunat căci, așa cum frumos ai spus dorurile se îndrăgostesc de cuvinte, adică de ceea ce exprimă ele și e normal, deoarece adeseori ”cuvintele vin de la Cuvântul”. Ion Barbu cel care a îmbinat în viață matematica cu poezia și care înțelegea prin poezie o reprezentare a ideilor, sentimentelor, formelor posibile de existență prin simboluri, la fel ca în geometrie, știință, îi va spune la un moment dat lui Felix Aderca: ”Ceart-o cum vrei!…o poezie cu obiect creează necesar o Fizică și o Retorică (același lucru) – forme închegate față de esența spiritului. Eu voi continua cu fiecare bucată să propun existențe substanțial indefinite: ocoliri temătoare în jurul câtorva cupole, restrânsele perfecțiuni poliedrale”. Mulțumesc mult pentru gândul împărtășit ❤ O după amiază frumoasă !

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat: