Acasă » Motive pentru condei » Sfântul care a apărat învățătura despre Iisus Hristos

Sfântul care a apărat învățătura despre Iisus Hristos

Precum ochiul este atras de frumuseţea celor văzute, la fel şi mintea curată este atrasă de cunoaşterea celor nevăzute. Omul are două aripi: harul și libertatea. (Sf. Maxim Mărturisitorul)
21-sf-maxim-marturisitorul

Având o gândire profundă și originală opera Sfântului Maxim Mărturisitorul este o sinteză creatoare având ca temă principală teologhisirea patristicii răsăritene și prin aceasta maturizarea ei. Prin înțelepciunea, sfințenia și operele sale teologice Sf. Maxim Mărturisitorul unul dintre marii teologi ai Biserici, autor a numeroase scrieri exegetice, ascetice și dogmatice care a sintetizat întreaga filozofie creştină şi profană, a rămas un autor de referință pentru teologia și spiritualitatea ortodoxă prin concepţia sa despre existenţă, despre Dumnezeu, om şi lume și cunoscut de asemeni ca sfântul care a apărat învățătura despre Hristos.
Dintre cuvintele înţelepte şi frumoase ale Sfântului Maxim Mărturisitorul:
1.„Când patimile stăpânesc mintea, o leagă de lucrurile materiale şi, despărţind-o de Dumnezeu, o fac să se ocupe de acelea. Când însă o stăpâneşte iubirea de Dumnezeu, o dezleagă de toate legăturile lor, înduplecând-o să dispreţuiască nu numai lucrurile ce cad sub simţuri, ci însăşi viaţa noastră vremelnică (…) Dragostea este o dispoziţie bună şi afectuoasă a sufletului, datorită careia el nu cinsteşte nici unul dintre lucruri mai mult decât cunoştinţa lui Dumnezeu.” (sursa)
”Cunoștința lucrurilor sensibile nu e cu totul străină nici de puterea minții, și nu ține cu totul nici de lucrarea simțurilor, de percepție, ci se află la locul de întâlnire a minții cu simțirea sau a simțirii cu mintea, făcând prin sine legătura între ele.” (pg. 285)
”Precum lumina soarelui atrage ochiul cel sănătos, așa și cunoștința lui Dumnezeu atrage spre sine, în chip firesc, mintea curățită prin dragoste.” (pg. 291)
”Cel curat vede la sfârșitul luptelor pe Dumnezeu.” (pg. 295)
”Puterile de căutare și de cercetare ale celor dumnezeești sunt sădite în firea oamenilor ființial, de către Făcător, prin însăși aducerea ei la existență. Iar descoperirea lucrurilor dumnezeești le împărtășește prin har puterea Duhului Sfânt.” (pg. 297) Sursa:
(Lumina celui nevăzut. O privire teologică în raționalitatea creației și teoriile științifice recente despre Univers, vol. I, Ed. Univ. din București, 2016)
Alte surse:
Scrierile Sf. Maxim Mărturisitorul
Viața Sf. Maxim Mărturisitorul


2 comentarii

 1. giovivo spune:

  Un videoclip interesant despre gândirea Sf. Maxim Mărturisitorul și importanța scrierilor sale atât de actuale, cum ar fi:
  -”prin aprofundarea însăși a teologiei noastre ortodoxe; la un moment dat cineva spunea că dacă s-ar pierde toate cărțile de teologie și s-ar păstra doar Sf. Maxim, n-ar fi nici o problemă ca biserica să-și recupereze întreaga gândire teologică, este atât de sintetic și în același timp atât de fecund…”
  -important Sf. Maxim astăzi prin modul în care biserica se raportează la alte confesiuni sau intră în dialogul cu alte confesiuni în probleme spinoase…
  -important în problema înțelegerii păcatului strămoșesc, în problema primatului papei de la Roma, un primat care era de înțeles, într-un anumit sens, câtă vreme Roma era ortodoxă în sec. al VII-lea, dar nu într-un sens de supremație (aceste lucruri au fost dezvoltate într-o carte a lui J.C. Larchet, ”Sf. Maxim Mărturisitorul mediator între răsărit și apus”)
  -important în dialogurile cu bisericile calcedoniene, monofizite, copte,…
  -Sf. Maxim Mărturisitorul este important pentru bioetica de astăzi. Sf. Maxim are cea mai elaborată concepție despre om (…)
  a) clarifică umanitatea lui Hristos
  b) statutul embrionului în ”Ambigua”: embrionul uman este din momentul conceperii trup și suflet și persoană și natură, deci este complet (…) nu există moment în care să fie trup și să nu fie suflet, există concomitent…
  – despre sfârșitul vieții omului, el vorbește despre durată, interval, finalitate. Sfârșitul trebuie să fie conform cu scopul pe care Dumnezeu la pus în om, și care e scopul că, fiecare om, fiecare lucru care există în lumea aceasta are o rațiune, un sens de a exista care e conform cu originea lui, cu gândirea lui Dumnezeu pentru care a făcut ființa respectivă sau lucrul respectiv și cu sensul existenței lui și cu finalitatea lui. Așa că Sf. Maxim ne spune că este foarte important ca fiecare să-și găsească sensul de a exista, să înțeleagă de fapt pentru ce e de fapt pe lumea aceasta și cum poate să ajungă la finalitatea lui.
  -concepția despre lume și cosmos la care are o contribuție majoră; creația este supusă omului pentru că Dumnezeu a creat toate pentru om.
  http://www.doxologia.ro/pridvoarele-credintei/sfantul-cuvios-maxim-marturisitorul-pr-dragos-bahrim-pridvoarele-credintei
  Toate cele bune !

 2. Mulțumesc mult pentru completare ! Toate cele bune !

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat: