Din tezaurul folcloric românesc


Din tradiţii şi obiceiuri de Dragobete
Dar curat de primăvară

Reclame

9 comentarii

Din categoria Motive pentru condei

9 răspunsuri la „Din tezaurul folcloric românesc

 1. Chiar nu știam legenda asta, nici că Dragobete e fiul Dochiei. Interesant și frumos, mersi!

 2. Din cele mai vechi timpuri oamenii au încercat să-și îmbogățească viața prin povești dar și mituri, legende care au la bază sâmburi de adevăr, fiind pline de farmec. Dragobetele denumit și Cap de primăvară semnifică prin această legendă și reflecția străvechilor comunități românești, raționale și capabile să contopească trăiri sufletești profunde, așa cum este iubirea, cu ritualurile agrare de la începutul primăverii. O seară frumoasă !

 3. Frumos a fost ieri, de Dragobete, însă azi s-a reîntors iarna. Zi frumoasă să ai! 🙂

  • Așa este, de vină este baba Dochia 🙂 , până se va dezbrăca de toate cojoacele… mai durează un pic. Un sfârșit de săptămână cât mai plăcut !

 4. ”Dimitrie Cantemir în Descriptio Moldaviae este cel care ne dă primele informaţii despre complexul mitologic al Babei Dochia ca stana de piatră de pe Ceahlău: „cel mai înalt munte al Moldovei este Ceahlăul şi dacă acest munte ar fi cunoscut poeţilor vechi, el ar fi fost atât de celebru ca şi Olimpul, Pindul sau Pelia. Din vârful său, ce se ridică la înălţime enormă ca un turn, porneşte la vale un pârâu cu apa foarte limpede şi, rostogolindu-se cu mare vuiet printre stânci, se aruncă în râul Tazlău. Drept în mijlocul lui se vede o statuie străveche, înaltă de cinci coţi, închipuind o babă înconjurată, de oi” etc ( mai multe despre muntele sacru Ceahlău în lucrarea ”Ceahlăul şi hierofania”)” (https://dacologica.wordpress.com/studii-si-cercetari/elena-armenescu-%E2%80%9Eanul-nou-la-popoarele-vechilor-civilizatii%E2%80%9C/ )
  O duminică plăcută !

  • Ceahlăul era un munte sacru pentru strămoșii geto-daci (și astăzi adăpostește cea mai mare concentrație de mănăstiri) și într-adevăr este celebru prin legendele sale atât prin cea a lui Dragobete și mama sa Dochia, ș.a. dar și prin faptul că acolo în special pe vârful Toaca se poate vedea un fenomen neobișnuit (în prima decadă a lunii august, cu intesitate deosebită pe 6 august, e vorba de așa-zisa piramidă spațială, un moment când umbrele muntelui se contopesc într-o formă piramidală, holografică):

   Mulțumesc de completare, Giovivo, o duminică cât mai plăcută !

 5. Mai multe despre vestitul munte Ceahlău într-un documentar deosebit despre Masivul Ceahlau, realizat de echipa TVR Cultural:

  Vizionare plăcută celor interesați !

 6. De asemeni muntele Ceahlău este considerat ca fiind un munte sfânt al românilor și al doilea munte sfânt al ortodoxiei, după Athos:

  Vizionare plăcută !

 7. Bonjour GEORGETA

  Viens je t’emmène dans un monde de rêves
  http://www.img11.hostingpics.net/pics/356154lumire.gif

  Viens avec moi au pays de l’amitié
  Ou seul ce petit monde est loi
  Un monde de paix
  Il se cache au fond de ton cœur
  Dans un monde de merveilles
  Qui brille la nuit à l’orée du ciel
  Tu y trouveras des perles rares
  Celle ou nous avons été ami ou amie pour la première fois
  Quelle belle histoire entre nous
  C’est ainsi que le verbe aimer existe
  Je t’écris ces quelques mots avec tendresse
  Je te les offre du fond du cœur
  Je te souhaite soit une belle soirée soit une belle journée

  Bisous Bernard
  http://www.img11.hostingpics.net/pics/618008afaisrever.gif