Acasă » Motive pentru condei » Pentru inimă și minte

Pentru inimă și minte

Pentru inimă și minte – triolet

Revistele literare
pentru inimă și minte
sunt un act de publicare,
revistele literare.
Sunt căi de comunicare
prin idei și prin cuvinte
revistele literare,
pentru inimă și minte.

© Georgeta R.M.

”Ce sa mai spunem de idealul Marii Uniri? Fara revista „Samanatorul“ (1901-1910), fara ziarele si publicatiile de la Valeni ale lui Nicolae Iorga, ar fi fost greu de conceput ca Vechiul Regat si Transilvania sa fie pregatite (în special primul) pentru sacrificii grele în favoarea realizarii idealului national. Întreaga generatie numita „a Marii Uniri“, în care intra atât cei care s-au sacrificat pe front, cât si cei care au construit România Mare, în primii ani de dupa marea conflagratie, ar fi fost de neconceput fara activitatea culturala a „Samanatorului“ si a publicatiilor din constelatia acestora.”
Sursa: revistacultura.ro


5 comentarii

  1. loshame spune:

    I like your post 😊.

  2. gimesis spune:

    Problemele românilor cum ar fi originea lor și continuitatea în vatra de formare a poporului român, idealul de unire a tuturor românilor într-un stat național au fost punctele principale pe care s-a axat și publicistica lui Octavian Goga prin revista ”Luceafărul” reușind să întărească legăturile culturale cu România spre Unirea de la 1918, afirmându-se astfel ca un militant de seamă al unirii Transilvaniei cu țara. De asemeni Vasile Goldiș a fost unul dintre ideologii marii Uniri, conducător al ziarului ”Românul”, un loc fierbinte al politicii românești pregătind Unirea cea Mare, și mulți alții. Cred că și azi sunt idealuri importante pentru scriitorii români (oriunde s-ar afla ei), care apar în revistele literare, publicații, bloguri personale căutând prin scrierile lor să militeze de exemplu, pentru menținerea limbii române curate, corecte, pentru cunoașterea istoriei și literaturii neamului românesc, frumusețile acestui pământ, dar mai ales luând atitudine când se denigrează sau sunt în pericol valorile românești.
    Toate cele bune !

    • Dupa separarea de Semănătorul, N. Iorga a înființat o nouă revistă ”Floarea darurilor” de altă factură, mai specială, un fel de antologie, ca un îndreptar pentru toți românii propunându-și să popularizeze scrisul românesc reprezentat de scriitori care puteau fi considerați ca niște modele în ce privește limba română și morala, susținând și traducerile din alte limbi căci socotea că există comori care nu le cunoaștem și la alte popoare. Această Floare a darurilor, ca un exemplu, este multiplicată și îmbogățită astăzi în foarte multe reviste și publicații din țară și străinătate. Mulțumesc mult pentru popasul și comentariul făcut care a ajutat să-mi amintesc aceste lucruri. Un sfârșit de săptămână plăcut și cu folos !

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat: