Unirea din anul 1918, o împlinire a visurilor strămoșilor noștri

”Românii celebrează anual câteva evenimente de importanță capitală în formarea acestei țări, începând cu 24 Ianuarie și încheind cu 1 Decembrie. Pentru toți românii, celebrarea acestor date reprezintă o bună ocazie de a face un pod peste timp, în încercarea de a simți și a trăi profund românește. Nicolae Iorga afirma, într-unul dintre rarele sale discursuri cu ocazia Zilei Naționale, că nu trebuie să uităm faptele predecesorilor noștri care au trăit, luptat și murit având un țel bine stabilit. El spunea: „Unirea prin vărsare de sânge, prin războiul de aici dacă e nevoie, iar de acolo prin revoluție. Pentru cinstea acestor tineri pe care i-am cunoscut și pe care, orice ar fi la mijloc, îi iubesc și astăzi, am ridicat aceste cuvinte”.
Același istoric, ca nimeni altul, a militat în spiritul unionist al vremurilor, dedicându se întru totul cauzei Unirii. Nu am ales întâmplător să prezentăm câteva fragmente din opera marelui istoric, mai ales că în urmă cu o săptămână, în 27 noiembrie, am comemorat 76 de ani de la moartea sa. Contemporan evenimentelor, Iorga a perceput profund Primul Război Mondial, considerându l „drama poporului român”. Tot el scria: „Gândul nostru se duce mai ales către acei bieți săteni români, din văile Ardealului, de pe câmpiile mănoase ale Banatului și Ungariei, din Munții Maramureșului, care, ca ai lor și ai noștri, de același sânge, din preajma mănăstirilor Bucovinei, s au dus să și verse sângele pentru steagul care este al unuia și al altuia, dar al nației românești nu e” (N. Iorga, Războiul nostru în note zilnice, II, p. 91).
Sursa: ziarullumina.ro
”Multimilenara Cetate a Albei Iulia fusese aleasă pentru a adăposti între zidurile ei pe reprezentanţii poporului românesc al Ardealului, în cea mai mare zi din istoria acestui popor, 1 Decembrie 1918”:
Sursa: art-emis.ro

 

La mulți ani tuturor românilor !
Maria Luiza Mih – Tara mea-i un colt de rai

Reclame

8 comentarii

Din categoria Motive pentru condei

8 răspunsuri la „Unirea din anul 1918, o împlinire a visurilor strămoșilor noștri

  1. LA MULTI ANI ROMANIA! LA MULTI ANI ROMANI!

  2. @ Dora, @ Beta
    Mulțumesc mult pentru popas și mesaje. Un sfârșit de săptămână minunat vă doresc !

  3. Great tribute to the Romanian history and culture,dear friend.All the best to you.