Acasă » Motive pentru condei » Mircea cel Bătrân – un mare apărător de neam și țară

Mircea cel Bătrân – un mare apărător de neam și țară

Mircea cel Bătrân – Ziarul Lumina

La 31 ianuarie 2018 se împlinesc 600 de ani de la nașterea în ceruri a marelui voievod Mircea cel Bătrân (n. 1355 – d. 31 ianuarie 1418) care a rămas în memoria noastră, a românilor ca mare apărător de neam și țară, precursor al Marii Uniri și mărturisitor al dreptei credințe fiind ”cel mai viteaz și mai ager dintre principii creștini” după cum îl caracterizează istoricul german Johannes Leunclavius care a trăit în secolul XVI și în a cărui operă se găsesc informații prețioase despre Țările Române și istoria lor în secolele XV și XVI. A ridicat multe biserici și mănăstiri din care cea mai importantă este M-rea Cozia, cu hramul Sfânta Treime unde se regăseşte şi mormântul său. Voievod al Ţării Româneşti între 23 septembrie 1386 – noiembrie 1394 sau mai 1395; ianuarie 1397 – 31 ianuarie 1418 a fost unul dintre cei mai importanţi conducători ai Ţării Româneşti care a rămas în istorie prin realizările sale pe plan politic, economic și cultural. Originea supranumelui de ”cel Bătrân” cât și istoricul vieții sale în:
enciclopediaromaniei.ro sau
ro.wikipedia.org
Cu ocazia aniversării a 625 de ani de la urcarea pe tron a domnitorului Mircea cel Bătrân (12 septembrie 2011) în circuitul numismatic au fost lansate două monede: o monedă din alamă, de circulaţie, cu caracter comemorativ, cu valoare nominală de 50 bani şi o monedă din aur, pentru colecţionare, cu valoare nominală de 200 lei:
bnro.ro
bnro.ro
allnumis.ro
O operă frumoasă a sculptorului Ion Irimescu se găsește în Râmnicu Vâlcea din anul 1970 în incinta parcului Mircea cel Bătrân care se pare că este în locul unde a fost cândva curtea domnească a voievodului: mai multe citiți și aici:
infopuls.ro
De asemeni Romfilatelia îl omagiază pe marele voievod al Ţării Româneşti, introducând în circulaţie emisiunea de mărci poștale Mircea cel Bătrân, 600 de ani de la moarte:
romfilatelia.ro
Momente semnificative din viața Voievodului Mircea cel Bătrân în ecranizări memorabile:
1.Mircea cel Bătrân
2.Mircea cel Bătrân

%d blogeri au apreciat: