Acasă » Motive pentru condei » Biserica Sfînta Treime din Siret

Biserica Sfînta Treime din Siret

În prima legendă din „O samă de cuvinte” a cronicarului Ion Neculce aflăm că prima capitală a Moldovei a fost Orașul Siret căci în această așezare străveche „Dragoș-vodă, așa povestescu oamenii cum că, dacă au descălecat Țara Moldovii, au descălecat târgul Siretiului. Și i-au fost scaonul domnii(i) sale acolo. Și au făcut zamcă, cetate de pământ, și în zamcă case domnești și lângă zamcă biserică de piiatră. Și hramul bisericii este Sf(â)nta Troițe, care și până astăzi iaște și să slujaște sfânta liturghie.” (Ion Neculce – „O samă de cuvinte”, cap. I, în „Letopisețul Țării Moldovei” – Ed. Minerva, București, 1986, p. 11)
Orașul Siret, cu nume împrumutat după râul Siret, în perimetrul căruia și lângă care s-au descoperit prin cercetări arheologice dovezi de locuire permanentă începând din neolitic a avut și are puterea să renască și înflorească prin energia și voința locuitorilor săi, a voievozilor români, deși a avut parte de-a lungul istoriei sale de invazii barbare, incendii, molime și ocupații străine. Din atestări documentare precum „Dictionarul geografic al Regatului Poloniei și al altor state slave”, din materiale documentare ale bisericii romano-catolice, sau din corespondențele unor calugărilor franciscani, dominicani, din atestarea documentară a orașului în portulanul lui Angelio Dulcert au rămas unele informații din epoca medievală și un scurt istoric al acestui oraș care se presupune ca fiind primul centru urban medieval din Moldova îl puteți afla citind pe:
http://www.siretromania.ro/siret.html ,

Dă clic pentru a accesa ghidturistic.pdf

Cea mai veche construcție din orașul Siret și prima construită după planul triconc, de tip bizantin este Biserica Sfânta Treime, întâlnită în epoca medievală sub numele de Capela Curții Domnești, realizată cel mai probabil în jurul anului 1358, de către Sas-Vodă deși alte surse îl amintesc pe Dragoș-Vodă ca ctitor al bisericii, după alți cercetători ar fi construită în timpul lui Petru Mușat I (1377 – 1391). Ansamblul Bisericii Sf. Treime din Siret a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava din anul 2004. Biserica este situată pe Dealul Sasca, toponim ce derivă de la numele voievodului, Sas-Vodă, la circa 300 m nord de locul unde tradiția consemnează existența cetății construite de Sas Vodă și este una dintre cele mai valoroase biserici din Moldova. Biserica nu prezintă picturi, fiind decorată cu discuri ceramice policrome, cărămizi și flori cruciforme, elemente care vor fi întâlnite și mai târziu în stilul construcțiilor lui Ștefan cel Mare. Vezi și:

Dă clic pentru a accesa 07-Mihaela-Simionescu-BDT-1.pdf

Aceste rânduri le-am scris în întâmpinarea sărbătorii Sfânta Treime și pentru orașul Siret de care mă leagă frumoase și dragi amintiri din copilărie.

%d blogeri au apreciat: