Acasă » Motive pentru condei » Podul lui Constantin cel Mare

Podul lui Constantin cel Mare

Podul lui Constantin cel Mare, primul împărat creștin, a fost un pod roman peste fluviul Dunărea, ridicat între satul Celei, în apropierea actualului oraș românesc Corabia, județul Olt – pe atunci cetatea Sucidava – și satul bulgăresc Ghighen, din Regiunea Plevna, pe atunci numit Oescus. A fost construit de arhitectul roman Theophilus Patricius, care a conceput şi o monografie despre podul lui Apollodor de la Drobeta. A fost inaugurat în anul 328 dC rămânând în uz pentru nu mai puțin de 40 de ani. Podul lui Constantin cel Mare avea o lungime de aproximativ 2.434 m față de 1.600 m cât măsura cel de la Drobeta și a fost considerat unul dintre cele mai lungi poduri din antichitate. Tot la Sucidava a fost construită strategic o fântînă secretă, monument unic în arhitectura romano-bizantină numită și izvorul iubirii în legătură cu care există și o legendă foarte frumoasă. Este unul din punctele forte ale sitului arheologic pentru turiști.

”atât fântâna, cât și bazilica de aici dovedesc existența unei vieți creștine intense, cu legătură pe ambele maluri ale fluviului, dar și o formă de rezistență a Bisericii, în general, în perioade de restriște, când asupra ei s-au năpustit valurile de migratori necreștini. Peste veacuri, aici, flacăra nestinsă a slujirii lui Hristos și a neamului românesc a fost purtată de legendarul preot Radu Șapcă, din Celeiu, membru marcant al Revoluției de la 1848, care a făcut parte din primul guvern provizoriu instalat la București, devenind și membru al societății „Frăția”. Sursa: http://ziarullumina.ro/bazilica-bizantina-si-fantana-secreta-de-la-sucidava-131135.html

Reconstituiri grafice, planuri ale construcției cu traseul pasarelei şi amplasamentul construcțiilor recent descoperite puteți vedea și citi aici:
Noi date în legătură cu Podul lui Constantin cel Mare de la Sucidava (New data regarding Constantin the Great’s Brigde in Sucidava):

Dă clic pentru a accesa pontica-40-pag-359-369.pdf

Mai multe informații despre cetatea Sucidava :
http://www.xplorio.ro/sucidava-cetatea-sucilor-de-la-dunare/
http://www.dozadebine.ro/drumul-domnului-de-roua-de-la-sucidava-spre-curtile-lui-ler-imparat/

La pas, prin Oltenia – Cetatea Sucidava, Corabia:
http://www.youtube.com/watch?v=pvHjcNql7Ls

%d blogeri au apreciat: