Acasă » Motive pentru condei » Ch. W. Gluck, un reper al culturii universale

Ch. W. Gluck, un reper al culturii universale

Inițiator al clasicismului vienez Ch. W. Gluck a fost un compozitor german, primul reformator al perioadei muzicale clasice, cunoscut pentru Orfeu și Euridice, Alceste, Paris și Elena, Iphigenia în Aulide, Armide, etc.
S-a afirmat ca un reformator al genului opera seria și printr-un anumit echilibru între muzică și cânt influențând prin muzica sa compozitori ce i-au urmat, precum Mozart, Salieri, Berlioz, Cherubini, Wagner.
Caracterizată printr-o simplitate de mare expresivitate și un echilibru bine definit, păstrând unele particularități ale barocului Ch.W. Gluck introduce noi elemente care vor sta la baza reformei sale care începută la Viena se va desăvârși la Paris, reformă care a schimbat destinul operei:

Ch. W. Gluck – Reforma care a schimbat destinul operei

Ch.W. Gluck – Flute Concerto in G major

Ch.W.Gluck – Opera Orfeo ed Euridice, Wq.30 | René Jacobs Freiburger Barockorchester


3 comentarii

  1. qwykx spune:

    un articol scurt si interesant

  2. qwykx spune:

    multumesc de trecere, am citit si o parte dintre poeme stiu ca n-ai cum sa comentezi un poem dar nu ma pot abtine sa nu remarc ce suflet limpede ai tu Georgeta

  3. Mulțumesc mult pentru vizită și aprecierile din popasul făcut pentru lectura poemelor și muzica lui Ch. W. Gluck. Îți doresc o săptămână frumoasă și rodnică !

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat: