Acasă » Motive pentru condei » Nocturnele lui Chopin

Nocturnele lui Chopin

”Muzica exprimă ceea ce nu poate fi spus și despre ce e imposibil a tăcea” – Victor Hugo

Nocturnele, un gen consacrat de John Field a fost dus pe culmi artistice de către Chopin din care se desprinde o tematică foarte variată: tristeţea îngândurată, nostalgie, lirica meditației, poezia iubirii, etc. cu stări de suflet subiective și intime ce pulsează pasionat, melancolic, misterios, nocturnele fiind prin excelență un gen romantic. Nocturnele lui Chopin în număr de 21, piese solo pentru pian compuse între anii 1827 și 1846 ocupă un loc important în repertoriul de concert contemporan. Scriitura pianistică a lucrărilor sale este de o mare limpezime în pofida fondului emoţional când tensionat, când liric. Chopin a rămas în istoria muzicii ca unul dintre marii compozitori de o inepuizabilă creativitate mărturisind prin muzica sa uimitoare zboruri ale fanteziei sale în poeme sonore.

Nocturne No. 20 en Do Dièse Mineur, Op. Posth susținută de pianista Mara Dobrescu:
http://www.youtube.com/watch?v=Z3WvYO8WLjY

Mara Dobrescu în interviurile:
Pianista Mara Dobrescu: „Un artist, de orice naționalitate ar fi el, poartă în el o energie, un suflu propriu, un ceva care nu se învață, care se simte, se trăiește“

Pianista Mara Dobrescu, „Soleils de nuit”, apariție discografică la Paris: „Trăiesc cu România în suflet în fiecare zi”

Ascultați și ”Soleils de nuit ”, considerate ”un act de credință și o grădină secretă” (Alexandre Pham)
http://www.youtube.com/watch?v=bMNiRhuCW3Q&list=OLAK5uy_kIutnKI_knDWnx8-qUgSLPlsoOkuakfQ0&index=2


4 comentarii

  1. Jo spune:

    ❤️

  2. Compozitorii mari cu talentele lor deosebite au creat opere de valoare în beneficiul ascultătorilor și al culturii mondiale. Cinste lor!

    • Discursurile muzicale ale marilor compozitori cu zone spirituale mai mult sau mai puțin accesibile funcție de cultura muzicală a ascultătorilor ne vor încânta mereu cu frumusețea lor sonoră și da, bine ați zis e spre beneficiul nostru, al urmașilor noștri și al culturii mondiale. Și oricât ar evolua tehnologia și s-ar avânta omul pe aripile minții are nevoie de muzică care este o hrană spirituală alături de căldura inimii, de suflul viu al vieții, de miracolul credinței. Mulțumesc de lectură și rezonanță!

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat: