Acasă » Motive pentru condei » Boethius, o personalitate luminoasă

Boethius, o personalitate luminoasă

Anicius Manlius Torquatus Severinus Boethius, o personalitate luminoasă, a fost un învățat, filozof și om de stat din secolul al VI-lea, ultim reprezentant al culturii romane din antichitatea târzie, făcând trecerea spre perioada medievală în tradiția Occidentului latin. Aparținând cronologic patristicii târzii este remarcat ca fiind preocupat de a echilibra raportul dintre filozofia antică și doctrina creștină. Prin scrierile sale a fost apreciat pentru faptul că a prezentat filozofia ca un domeniu accesibil tuturor. A tradus și comentat, grație studiilor sale la Atena, din scrierile lui Aristotel, Platon dar și din Pitagora, Nicomach, Euclid, Arhimede, ș.a. în limba latină, cât și numeroase scrieri cu conținut teologic, științific și filozofic dar lucrarea sa cea mai cunoscută este Consolarea filozofiei. Opera cea mai citită și admirată a lui Boethius, Consolarea filozofiei, un amestec de proză și poezie, este reprezentată printr-un dialog imaginar cu un personaj feminin, Filozofia, al cărei rol este acela de a consola (lucrarea se mai găsește și sub denumirea Mângâierile filozofiei) și de a arăta că soarta potrivnică nu este un motiv suficient pentru a împiedica cunoașterea fericirii, fiind în același timp o critică a faptului posesiei, superioritatea supremă a lucrurilor minții este adevăratul bine, că virtuțile sunt tot ceea ce putem să avem cu adevărat și că fericirea vine din interior. În această lucrare se oglindește întărirea credinței în sufletul nemuritor și apare ideea că iubirea pune lumea în mișcare și armonia o susține.
Despre Boethius și Consolarea filozofiei într-un minunat eseu de Niadi-Corina Cernica:
http://levurelitteraire.com/wp/wp-content/uploads/2018/05/revista-web-5.pdf pag. 44-46
Am găsit cartea în format pdf și cine dorește să citească această lucrare care prin conținutul său se ridică deasupra timpului fiind și astăzi de actualitate, o lucrare de meditație asupra celor trecătoare și celor veșnice, o poate găsi aici:

https://vdocuments.site/boethius-de-consolatione-philosophiae.html

Acum citesc o carte cu un stil limpede și atrăgător care are un titlu asemănător cu cel al lucrării lui Boethius, se numește Consolările filozofiei care descriind aspecte din viața unor filozofi cunoscuți precum Socrate, Epicur, Seneca, Montaigne, Schopenhauer, Nietzsche, ș.a. aduce într-un fel răspunsuri unor întrebări în ce privește lipsa de popularitate, lipsa banilor, inadecvare, frustrare, inimi rănite, dificultățile vieții ca într-o călătorie spre interiorul ființei omenești spre un fel de înțelegere, dacă luăm în considerare părerea autorului în ce privește rolul culturii, în a ne oferi instrumentele necesare pentru diferite reflecții așa cum aflăm dacă citim despre autor și cărțile sale și ce reprezintă filozofia pentru Alain de Botton în:

https://floringeorgepopovici.wordpress.com/2011/09/16/un-filosof-al-cotidianului-alain-de-botton/
Iar cartea Consolările filozofiei în format pdf o puteți citi aici:
https://www.academia.edu/35828774/Alain_de_Botton_Consolarile_filosofiei_pdf

Sursa imagine

%d blogeri au apreciat: