Acasă » Motive pentru condei » Constantin Antonovici, o viață dedicată artei

Constantin Antonovici, o viață dedicată artei

Pe sculptorul Constantin Antonovici numit și ”un sculptor pe două continente” a cărei viață a fost dedicată artei l-am descoperit prima oară acum câțiva ani când, căutând un articol despre C-tin Brâncuși am dat peste articolul ”Un sculptor pe două continente” pe cotidianul.ro și lansarea de carte Un sculptor pe două continente de pe:
Antonovici Book Launch 4 aprilie 2012
http://www.youtube.com/watch?v=mWTGb3xlL0s
Am aflat că era un artist care a realizat sculpturi de o valoare remarcabilă care a fost mai puțin cunoscut în România dar mult mai bine cunoscut și apreciat în Europa mai ales Franța și America. Constantin Antonovici s-a născut în 1911, în satul Cârligi, comuna Ştefan cel Mare din judeţul Neamţ, și a plecat la ceruri spre veșnicie în 2002 New York. A absolvit Academia de Arte de la Iaşi, Academia de Arte Frumoase de la Viena, a ucenicit câţiva ani în Tirol, unde s-a desăvârşit în arta sculpturii lemnului şi a fost asistent de atelier la Constantin Brâncuşi între 1947 şi 1951 care a îmbogățit viziunea lui Constantin Antonovici asupra artei, vieții și printre altele l-a învățat să forjeze și să facă unelte pentru sculptură, care erau mai bune și mai durabile decât orice unelte cumpărate din magazin. Cunoștințele sale artistice ancorate în folclor s-au rafinat de-a lungul timpului, au asimilat și din tradiția modernității și susținute de acea forță artistică interioară a marilor artiști s-au exprimat prin forme sintetice, rafinate, stilizate, menite să exprime esențe, forme expresive care au fost admirate și apreciate; a sculptat în diverse materiale: în lemn, ipsos, bronz, aluminiu, marmură, rășini sintetice. Astfel, în căutarea simplității și a esențelor, asemeni lui Brâncuși, stilul său se cristalizează și bufnița, percepută sau investită cu calități benefice și joviale devine motivul principal al lucrărilor sale fiind reprezentată în diferite ipostaze a adoptat-o ca simbol al operei sale și l-a consacrat:
«Dacă opera lui Brâncuşi reprezintă faţa diurnă a lumii, Antonovici o arăta pe cea nocturnă. Măiestrelor brâncuşiene, luminozităţii lor, Antonovici le opune Bufniţa, această pasăre a întunericului, dar şi a înţelepciunii. Lucrărilor din marmură albă, el le contrapune bufniţele din marmură neagră». Sursă citat: weart.ro
O carte-album, un tratat de artă, în text bilingv română-engleză, care detaliază cronologia operei artistului Constantin Antonovici precum și impactul său în artă este, așa cum ați aflat din videoclip (Antonovici Book Launch 4 aprilie 2012), „Un sculptor pe două continente”, autori Doina Uricariu, Vladimir Bulat a fost publicată în România în 2011. Despre această serie de sculpturi, a bufnițelor, Doina Uricariu a afirmat în carte că: «are o expresivitate ironică și un potențial de expunere în spațiul urban și ambiental, capabilă să creeze mărci vizuale memorabile» (citat memorat de pe unul din panourile prezente la expoziție).
Despre Geneza și polenul artei. Constantin Antonovici-revelat, autor Adrian Grauenfels puteți citi aici.
A realizat și alt gen de creații, statuete, precum și busturi clasice printre care Voltaire, Beethoven, Mozart, de Gaulle, Ciprian Porumbescu, Brâncuşi, regina Ana, Homer, Moise, Dalí ș.a. cât și un bust al lui Dwight D. Eisenhower creat de Antonovici în semn de recunoștință pentru el, o cruce de piatră de doi metri înălţime aflată pe faţada de vest a catedralei newyorkeze St. John The Divine, de pe Amsterdam Avenue.
Alain Bosquet, poet şi critic expert în arta secolului XX îl aşează pe piedestalul marilor inovatori comparându-l cu Hans P.W. Arp şi Albert Giacometti, Jean-Paul Laurens, Henry Moore. El spune despre Antonovici într-un articol „Decouvrons Antonovici, un rare exemple de sobriete”. Opera sa a fost apreciată și de alți critici de artă, precum Georges Boudaille, Donelson F. Hoops, Ralph Fabri ș.a. A avut expoziţii în Austria (Innsbruck) în 1946, în 1949 la Paris (la un Salon al Independenţilor în 1950, unde indică adresa Impasse Ronsin 11), iar din 1959 în SUA (New York, Philadelphia, Washington), a expus din anii 1940-1970 în Italia, Austria, România, Canada și are lucrări în colecţia permanentă a Muzeului Kreeger din Washington D.C., colecții private.

Această prezentare necesită JavaScript.

Revenind la prezent, noua expoziție la Muzeul Național al Bucovinei, o expoziție eveniment, o expoziție foarte importantă care cuprinde creații ale artistului sculptor Constantin Antonovici este deschisă la Suceava grație donației domnului Stephan Benedict din New York, legatar al operei sculptorului Constantin Antonovici. Ea poate fi vizionată în Sala Multimedia de la etajul I al Muzeului de Istorie din Suceava până la data de 4 septembrie 2022. Această donație importantă pentru Muzeul Național al Bucovinei a fost mediată de către Cristinel Boghian, din New York, care deplasându-se în cursul anului 2019 la Suceava a pus bazele acestei fructuoase colaborări dintre Consiliul Județean Suceava, Muzeul Național al Bucovinei și donator.
Azi a fost ziua în care am vizionat această frumoasă expoziție de care am aflat mai târziu și astfel am pierdut ziua vernisajului din 6 iulie. Sunt desene și cinci lucrări: Portretul lui Ciprian Porumbescu realizată din mase plastice la sfârșitul anilor 1980, bustul lui Nicolae Rădescu realizată la New York ca model în ipsos pentru o viitoare efigie în bronz a celui care a fost ultimul șef democrat al guvernului Regatului României, Portret de bărbat, expusă în 1950 la Paris înfățișează pe omul politic român Iuliu Maniu, lucrarea The Map of Greater Romania, în marmoră cu detaliu ce poartă semnătura artistului, și lucrarea Bufnița adormită în ipsos patinat care are o dublură în bronz polisat deoarece:
«Pentru a împlini dezideratul artistului ca operele lui să fie turnate în bronz, domnul Stephan Benedict și-a dat consimțământul ca lucrările ce au ajuns la Suceava și care sunt lucrate în material intermediar (ghips sau epoxy) să poată fi transpuse în material definitiv, atunci când Muzeul Național al Bucovinei va putea realiza acest lucru. Astfel, în urma acestui consimțământ în prima parte a anului 2022 a fost turnată în bronz și polisată lucrarea ”Bufnița adormită”, sculptura fiind prezentă în expoziția de la Suceava».
Sunt prezentate în sala de expoziție de asemeni și panouri ce conțin fotografii și cu alte lucrări ale artistului, evenimente din viața sa, citate din scrieri ale persoanelor care l-au cunoscut și i-au admirat opera sa. Pot să spun că am fost impresionată de viața, arta sa, care merită să fie descoperită și cunoscută și acest modest articol este un semn de recunoștință și totodată o bucurie că o părticică din opera lui Constantin Antonovici se află în România la Muzeul Național al Bucovinei ce poate fi vizitat de orice doritor de artă frumoasă.
Vă invit să vizionați și să citiți și:

„Constantin Antonovici – Discipolul lui Brâncuși în Colecțiile Muzeului Național al Bucovinei”
http://www.youtube.com/watch?v=B9PLc-kiKOg

Cinci lucrări de la New York ale artistului plastic Constantin Antonovici au fost donate judeţului Suceava:

Cinci lucrări de la New York ale artistului plastic Constantin Antonovici au fost donate judeţului Suceava

S-a întâmplat în 18 februarie 1911

Constantin Antonovici, Mythical Modernism: Sculptures, 1942-1975

Constantin ANTONOVICI

Publicitate

2 comentarii

 1. Suzana spune:

  Un subiect fabulos ai ales pentru aceasta postare. Ar putea fi subiect si pentru ziua de miercuri, cea fara (prea multe) cuvinte.
  Nu vreau sa ma gandesc cate lucruri si oameni nu cunosc… Orice idee noua este bine venita.
  Multumesc mult si o seara frumoasa la fel ca si noua saptamana!❤️

  • Într-adevăr e un subiect fabulos, doar că el m-a ales pe mine pentru această postare în momentul când am aflat de expoziție și odată vizionată sub influența proaspetelor impresii au pornit cuvintele…
   Mulțumesc mult pentru comentariu ❤️

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat: