Acasă » Motive pentru condei » În acorduri de liră

În acorduri de liră

Simbol universal care scoate în evidență lirica poetică și frumusețea ei, lira se spune că a fost creată de Hermes cu scopul de a aduce armonie, să armonizeze planetele, să unească lumile, cerul cu pământul – temă culeasă de la platonicieni și pitagoricieni care considerau că la baza sistemului planetar sunt sunetele, vibrații care nu sunt percepute de urechile omenești, lira având 7 corzi, corespunzătoare planetelor din sistemul nostru solar cunoscute atunci. De-a lungul timpului lira apare în diverse forme la majoritatea popoarelor având legendele lor proprii în acest sens. Totuși, Orfeu de la greci care era de origine tracă apare pretutindeni ca un muzician prin excelență care, cu lira lui potolește stihiile dezlănțuite de furtuni și farmecă animalele, plantele dar și pe oameni și zei deopotrivă.
Mai multe despre Orfeu, liră și Euridice iubita lui, puteți afla aici:

Orfeu – eroul cantaret


Și, bineînțeles, în antichitate, poezia era însoțită de cântecele lirei pentru a accentua metrica versurilor conferindu-i atmosfera dramatică mult mai pronunțată.
Înlănțuiri de armonii redau o linie melodică deosebită prin sunetele lirei. Am descoperit frumusețea străveche a lirei în interpretările actuale care mi-au plăcut mult. Cum am ajuns să vă povestesc toate acestea? Pentru că am descoperit-o pe Fata cu liră a lui Ion Irimescu care a inspirat și un triolet:

Când Fata cu liră cântă
ne farmecă armonia
sunetelor, ne încântă,
când fata cu liră cântă.
Frumusețea-i evidentă
conferă stilul, grația
când fata cu liră cântă,
ne farmecă armonia.
© Georgeta R. M.

Sunt nenumărate videoclipuri frumoase având acordurile lirei, eu am selectat câteva care mi-au plăcut și dacă aveți timp le puteți găsi și asculta aici:
Can’t Help Falling in Love Lyre Harp Cover:
http://www.youtube.com/watch?v=FvFzQ35ESvM
| Lyre Gauloise – Tan – Atelier Skald | The song of times:
http://www.youtube.com/watch?v=nmExqfKa1Uc
Bach ,Prelude No 1 from Well-tempered Clavichord. 里拉琴Lyre(432hz):
http://www.youtube.com/watch?v=RxuSNRxe5DU

Publicitate

4 comentarii

 1. ane spune:

  Mi-a plăcut mult. Lira descoperită de Hermes, deși veche, rudimentară sună bine. Mai mult îmi place Harfa, are sunetul fin.
  Mulțumesc Georgeta pentru încântare! Zi plină de lumină în suflet!

 2. Frumusețea străveche a lirei se perpetuează în alte forme asemănătoare, perfecționate, cum ar fi harpa și alte instrumente cu coarde care se ciupesc. Și, da, ai dreptate harpa este minunată, are un sunet cu adevărat fin, există numeroase compoziții create de muzicieni celebri (Mozart, Donizetti, Handel, ș.a.) care includ secțiuni pentru harpă.
  Dar așa cum am mai spus motivul articolului a fost de fapt «Fata cu liră» un rezultat al meditației sculptorului asupra ființei umane spiritualizând în mod metaforic forma; Maternitatea și Muzica fiind teme predilecte pentru sculptorul Ion Irimescu.
  «Fata cu liră» reprezintă Muzica, lucrare care relevă preocuparea artistului de a realiza o sculptură de aspirație spre universal iar legendele și miturile au fost prilejuri permanente pentru sculptor în abordarea unor lucrări. În lumea terestră lira reprezintă în concepția artistului o aspirație, sunetele ei simbolizând măiestria și personalitatea, o valoare spirituală care presupune armonie și legătura cu universul.
  Mulțumesc mult Ane pentru apreciere și urare, comentariul tău care mi-a dat prilejul să completez într-un fel articolul de mai sus. Toate cele bune și un sfârșit de săptămână cât mai plăcut!

 3. Ioan M. spune:

  A republicat asta pe Cronopedia.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat: