Acasă » Motive pentru condei » Câteva sonate celebre și mai puțin cunoscute ale lui Domenico Scarlatti

Câteva sonate celebre și mai puțin cunoscute ale lui Domenico Scarlatti

Muzica de claviatură a lui Domenico Scarlatti este percepută ca o comoară de posibilități muzicale, inventivă, exuberantă, distractivă… A compus peste cinci sute de sonate pentru clavecin, care l-au arătat a fi cel mai original inovator al armoniei secolului al XVIII-lea; s-a inspirat în egală măsură din pregătirea sa italiană și din sunetele luminate de soare ale Spaniei sale adoptate.
S-a născut în același an cu Johann Sebastian Bach și Georg Friedrich Händel, (Napoli, 1685 – Madrid, 1757), este considerat un compozitor de mare integritate, gust și fecunditate și ocupă o poziție intermediară în istoria muzicii între marele stil contrapunctic baroc și spiritul mai simplu și mai ușor al perioadei galante de mai târziu. A locuit la Roma, Napoli și Lisabona, a călătorit și a dat concerte ca solist în aproape toată Europa.
Mie mi-au plăcut atât de mult lucrările (sonate) alese spre a face parte din videoclip încât m-am gândit să vă fac cunoscută și vouă încântarea mea ascultând aici:

http://www.youtube.com/watch?v=X-JaVGYG2i8

Publicitate

10 comentarii

 1. Ileana spune:

  Minunat! Mulțumesc frumos! Chiar aveam nevoie de o relaxare!
  Seară plăcută, pupicii! 😘🤗

 2. ane spune:

  Sună minunat sonatele lui! Muzica pianului este cea mai relaxantă. Mulțumesc Georgeta pentru frumos!🤗

  • Într-adevăr, pianul are sonoritățile lui particulare atât de frumoase, plăcute. Eu îți mulțumesc Ane pentru vizionare și rezonanță și îți doresc o săptămână cu spor și bucurii! 🤗

 3. Suzana spune:

  Cu adevarat superba alegerea. Mereu invat ceva nou de la tine!!
  Multumesc mult. O sa-l mai ascult!
  O saptamana minunata! ❤

  • Chiar din primele minute de vizionare a videoclipului mi-au plăcut armoniile muzicii lui Scarlatti și nici nu știu când a trecut timpul ascultându-i muzica, alegerea a fost ușoară mai ales că îmi place muzica barocă. Mulțumesc mult de vizită și plăcuta apreciere, o săptămână minunată și la tine ❤

 4. Liz Randja spune:

  Minunat! O adevărată încântare pentru suflet, mulțumesc dragă Georgeta.
  Zi plină de frumos, îmbrățișări!❤

 5. Ioan M. spune:

  A republicat asta pe Cronopedia.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat: