Acasă » Despre Epistola către Diognet

Despre Epistola către Diognet

Despre ”Perla Antichității creștine” sau ”Epistola către Diognet” a cărui autor nu este cunoscut se știe doar că este un autor de la sfârșitul sec.II sau începutul secolului III, iar Diognet se presupune a fi un păgân care se simte atras de creștinism. Epistola către Diognet s-a păstrat într-un mic manuscris inserat în Codicele Argentoratensis 9 din sec. al XIII-lea sau sec. al XIV-lea și editat de Henri Estienne, la Paris, în 1592 care i-a dat și titlul de Epistola către Diognet.
Această epistolă este un document foarte valoros, de aceea a primit denumirea de ”perlă a vechii literaturi creștine” apreciată pentru stil, simplitate, claritate și frumusețea compoziției pentru că în ea se împletesc profunde convingeri de credință pline de lumină și căldură:

„Creştinii nu trăiesc deosebiţi de ceilalţi oameni nici prin pământul pe care trăiesc, nici prin limbă, nici prin îmbrăcăminte. Nu locuiesc în oraşe ale lor, nici nu se folosesc de o limbă deosebită, nici nu duc o viaţă străină; urmează obiceiurile băştinaşilor şi în îmbrăcăminte şi în hrană şi în celălalt fel de viaţă, dar arată o vieţuire minunată şi recunoscută de toţi ca nemaivăzută. Locuiesc în ţările în care s-au născut, dar ca străinii; iau parte la toate ca cetăţeni, dar pe toate le rabdă ca străini. Se căsătoresc ca toţi oamenii şi nasc copii, dar nu aruncă pe cei născuţi. Întind masă comună, dar nu şi patul. Sunt în trup, dar nu trăiesc după trup. Locuiesc pe pământ, dar sunt cetăţeni ai cerului. Se supun legilor rânduite de stat, dar, prin felul lor de viaţă, biruiesc legile”… (din Epistola către Diognet, în: PSB, vol. I, p. 412-413) – Sursă

%d blogeri au apreciat: